Pe rețelele sociale au apărut mai multe fotografii cu meniul pe care îl primesc pacienții spitalelor publice din România. Imaginile sau viralizat imediat în mediul online, iar oamenii s-au arătat revoltați. Astfel, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București, a decis să vorbească despre acest subiect.
Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România
În acest context, Beatrice Mahler a decis să transmită un mesaj pe pagina personală de Facebook. Specialistul susține că hrana unui pacient român trebuie să fie acoperită, pentru trei mese pe zi, de suma de 11 lei, pe care o oferă statul spitalelor publice.
Beatrice Mahler afirmă că mâncarea pe care o primesc românii în spitale este simplă, repetitivă și săracă în vitamine și nici se pune problema ca pacientul să poată să-și aleagă ce dorește să mănânce sau să se bucure de desert.
”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/ 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris Beatrice Mahler pe Facebook.
Cu toate acestea, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a precizat că până în anul 2021, meniul zilei costa 10 lei.
”Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital, regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.
E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul de la „Marius Nasta”.