LIVE UPDATE Ziua 37 de război. Autoritățile locale din Mariupol acuză rușii că blochează intrarea ajutorului umanitar în oraș

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 01 apr 2022, 16:35

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 37-a zi. Ruşii par să se fi retras din Cernobîl.

Este a 37-a zi din  războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei.  Marele Stat Major ucrainean apreciază că Rusia intenţionează să rămână activă în estul şi sudul Ucrainei

Citeste si: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește în Parlamentul României în această seară. Zelenski a mai vorbit în Bundestag, Parlamentul britanic și Congresul american

UPDATE ORA 16:35

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Moscova susţine oferirea garanţiilor de securitate Ucrainei, Rusiei şi tuturor ţărilor europene, conform documentelor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care susţin că nicio ţară nu îşi va consolida securitatea în detrimentul alteia, relatează agenţia de ştiri rusă TASS, citată de News.ro.

”Susţinem oferirea de garanţii de securitate Ucrainei, tuturor ţărilor europene şi Rusiei în baza documentelor aprobate în cadrul OSCE, care susţin principiul că nicio ţară nu îşi va consolida securitatea în detrimentul securităţii altora”,

a spus Lavrov, ca răspuns o întrebare a unui reporter TASS.

”Pot să spun doar că respectăm cu siguranţă poziţia echilibrată a Indiei, care nu este supusă influenţei prin şantaj şi care încearcă să dicteze termeni”, a mai menţionat oficialul rus de rang înalt.

UPDATE ORA 14:30

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce războiul din Ucraina a intrat în a 37-a zi, a anunțat agenția de presă Belta din Belarus, citată de Sky News.

Cei doi lideri ar fi vorbit despre relațiile bilaterale dintre țările lor și despre situația din Ucraina.

Belarus este singura țară europeană care a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, permițând trupelor rusești să lanseze atacuri de pe teritoriul său.

UPDATE ORA 12:20

Ucraina încearcă astăzi, 1 aprilie, să organizeze un noi convoi umanitar care să evacueze civilii captivi în orașul asediat Mariupol.

Însă, un consilier al primarului acuză, însă, soldații ruși că blochează intrarea ajutorului umanitar în oraș.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia continuă să își retragă unele trupe din zona de nord a regiunii Kiev spre Belarus, a anunțat șeful administrației locale ucrainene citat de Reuters.

Armata ucraineană crede că rușii vor ataca în estul și sudul țării.

Ruşii par să se fi retras din Cernobîl

Se pare că armata rusă intenţionează să îşi menţină prezenţa în estul şi sudul Ucrainei, apreciază Statul Major ucrainean într-un material informativ preluat vineri de dpa.

Potrivit Economica.net, generalii ucraineni se referă la încercările Rusiei de a crea o administraţie în regiunile ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde se aşteaptă ca luptele să continue.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a atenționat cu câteva zile înainte că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei „republici populare” similare celor din Donbas, în est.

Moscova anunţase că se vor reduce atacurile asupra Kievului şi „operaţiunea militară” se va concentra pe ofensiva din Donbas.

Citeste si: Liderul cecen îl contrazice pe negociatorul-șef al Rusiei: ”Nu facem nicio concesie Ucrainei. Medinski s-a exprimat incorect”

Zelenski a reacţionat cu un optimism rezervat: „Sunt sigur că este foarte plăcut pentru fiecare dintre voi să citească ştirile şi să afle că oraşele noastre ucrainene sunt eliberate treptat de sub forţele de ocupaţie”.

În acelaşi mesaj video, el a avertizat însă că nu este momentul pentru relaxare. „ Cu toţii ne dorim victoria. Dar vor mai fi lupte. Ne aşteaptă un drum greu în continuare pentru a obţine tot ce încercăm”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că retragerile rusești din nordul și centrul țării din ultimele zile au fost doar o tactică militară pentru a acumula forțe în vederea unor noi atacuri puternice în sud-est.

“Le cunoaștem intențiile. Știm că se îndepărtează de acele zone în care i-am lovit pentru a se concentra asupra altora, foarte importante, în care ne poate fi greu. Vor fi lupte în continuare”, a declarat Zelenski, potrivit  Euronews.

O nouă rundă de negocieri între cele două țări a fost programată vineri.