Ce valabilitate au pastilele de iod. Ministrul Sănătății, despre afecțiunile pe care aceste medicamente le pot produce

Autor: Madalina Maftei

Ce valabilitate au pastilele de iod. Ministrul Sănătății, dezvăluiri despre afecțiunile pe care aceste medicamente le pot genera

Sursa: Stirile Kanal D

Ministrul Sănătății a vorbit despre afecțiunile pe care pastilele de iod le pot provoca, dar și despre valabilitatea acestor medicamente.

Alexandru Rafila a precizat că pastilele cu iod nu se consumă preventiv, deoarece pot afecta glanda tiroidă. Aceste pastile au o valabilitate de trei ani, trebuie pastrate în spații uscate, la locuri ferite de lumină, mai exact, la întuneric.

Alexandru Rafila: Pastilele de iod nu se iau preventiv  

Ministrul Sănătății a declarat că aceste pastile nu se consumă preventiv, ci se iau doar în primele ore de la incident, acesta a subliniat că pastilele cu iod pot afecta sănătatea.

Rafila a adăugat că medicamentele se iau în cantități speciale și doar cu explicațiile medicului.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.

Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.
Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”,
a spus Alexandru Rafila.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pastilele de iod sunt recomandate persoanelor sub 40 de ani, cu activități intense de viață. Nu este recomandat ca persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani să le consume.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă iei pastile cu iod preventiv. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe”

Ce afecțiuni pot cauza pastilele de iod

Pastilele de iod pot declanșa afecțiuni ce visează glanda tiroidă. Ministrul Sănătății cere ca răspândirea acestor pastile să se facă doar cu ajutorul medicilor de familie.

”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu populației! De ce a fost luată această măsură