LIVE UPDATE Ziua 39 de război. Explozii puternice la Odesa. Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 03 apr 2022, 18:25

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 39-a zi. Au fost auzite explozii puternice la Odesa.

Este a 39-a zi din   războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. O serie de explozii au răsunat în Odesa, în primele ore ale dimineții de duminică, afirmă un martor citat de agenția Reuters.

Citeste si: Dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Putin. Liderul de la Kremlin este însoţit în permanenţă de 9 medici

UPDATE ORA 18:25

Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevici, a anunţat în social media că oraşul a fost atacat cu rachete de armata rusă, informează Ukrinform.

“Am avut câteva atacuri cu rachetă asupra oraşului. Culegem acum date. Nu  postaţi fotografii sau filmuleţe până când sursele oficiale vor face asta. Dacă vreţi să împărtăşiţi informaţii, vă rog să îmi scrieţi mesaje private pe Facebook ”, a notat primarul.

UPDATE ORA 16:00.Ministrul ucrainean de Externe, despre armata rusă

Ministrul ucrainean de Externe susține că rușii au omorât oameni în timpul retragerii lor „din furie și doar pentru că voiau să omoare”.

De asemenea, ministrul a caracterizat Rusia ca fiind „mai rea decât Isis” și a spus că este posibil ca acțiunile sale militare să echivaleze cu un genocid.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut lumii să răspundă „ masacrului ” care a avut loc în orașul Bucea, lângă Kiev.

„Rușii urmăresc să elimine cât mai mulți ucraineni cu putință”, a spus acesta pe Twitter, cerând grupului G7 să impună sancțiuni Rusiei ca răspuns.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UPDATE ORA 14:10. Ţările baltice au încetat să importe gaze ruseşti 

Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”, a indicat şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul.

Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei! Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

UPDATE ORA 13:30. Kievul avertizează: "Crimele nu vor rămâne nepedepsite"

"Crimele nu vor rămâne nepedepsite. Nu vom avea alte știri astăzi. Lumea trebuie să fie îngrozită”, a spus un alt purtător de cuvânt al președinției Ucrainei.

Arestovici a susținut declarații de presă speciale despre crimele de război comise în rândul civililor în regiunea Kiev.

 

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski confirmă crimele de război ale rușilor: ”Am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate, împușcați în ceafă. Au fost clar executați”

Explozii puternice la Odesa

O parte dintre rachetele rusești care au lovit Odesa în zorii zilei de duminică au fost interceptate și doborâte de către sistemele de apărarea ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Purtătorul de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa Serhiy Bratchuk a confirmat bombardamentele. În unele zone s-au izbucnit incendii. Autoritățile locale au avertizat localnicii să se adăpostească.

Rușii se retrag din nord, dar ce rămâne în urmă este greu de descris.

 

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 38 de război. Papa Francisc l-a criticat pentru prima dată pe Vladimir Putin

Ministrul britanic de Externe se declară îngrozit de atrocitățile comise de ocupanții ruși în regiunea Kiev. “Consternată de atrocitățile din Bucea (Bucha) și din alte orașe din Ucraina. Rapoartele despre forțele ruse care vizează civili nevinovați sunt detestabile. Marea Britanie lucrează cu alții pentru a colecta dovezi și sprijin”, a transmis Liz Truss, pe  Twitter. 

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al administrației militare regionale Odesa, a confirmat că a fost un atac rus asupra unei infrastructuri critice. „Unul dintre obiectele de infrastructură critică a fost lovit în această dimineață”, a spus el la televiziunea națională. ”În prezent situația este sub control, serviciile respective lucrează la fața locului. Detaliile vor fi anunțate ulterior”, a transmis el, conform  CNN.  

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis, sâmbătă, în Mariupol, conform regizorului rus Vitaly Mansky.

“Prietenul nostru participant la Artdocfest, regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi”, a scris pe Facebook regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest.