Calendar creștin ortodox marți, 5 aprilie 2022. Foarte multe românce poartă numele sfintei care este prăznuită astăzi. E sărbătoare pentru credincioși

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 ian 2023, 09:35

Sfinții care sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 5 aprilie 

Sursa: pexels

Pe data de 5 aprilie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare. Creștinii ortodocși prăznuiesc o mare sfântă, dar și doi sfinți Mucenici. Iată cine își serbează onomastica marți.

Conform calendarului creștin ortodox, marți, 5 aprilie 2022, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, dar și pe Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul. Este sărbătoare importantă marți pentru credincioși.

Calendar creștin ortodox, 5 aprilie 2022. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic?

În fiecare an, pe data de 5 aprilie, credincioșii fac pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora din Tesalonic. Aceasta s-a născut în insula Eghina, într-o familie de credincioși.

Deși erau vremuri tulburi în ceea ce privește credința, Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic și familia acesteia au ales să îl urmeze pe Iisus Hristos. După ce s-a căsătorit, Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic a adus pe lume o fetiță pe care a ales să o facă „mireasă lui Hristos”. Ulterior, după ce bărbatul ei a murit, Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic a ales să îl urmeze și ea pe Iisus Hristos și a intrat în mănăstirea de fecioare.

Pentru a nu fi tentate să renunțe la iubirea pentru Iisus Hristos, Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic și fiica ei nu au mai avut voie să vorbească, astfel că cele două au început din nou să comunice în momentul în care Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic s-a îmbolnăvit grav. 

Pentru că pe 5 aprilie este prăznuită în calendarul creștin ortodox Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, româncele care poartă numele sfintei își serbează onomastica, ceea ce înseamnă că pot primi urări în această zi.

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine au fost Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul, prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 5 aprilie?

În calendarul creștin ortodox, pe 5 aprilie sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul. Primul era diacon, iar al doilea era citet la Biserica din Tesalonic.

În timp ce Agatopod avea o vârstă înaintată, Teodul era tânăr, dar plin de înțelepciune, potrivit crestinortodox.ro.

Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul au recunoscut că sunt creștini și că îl slujesc pe Iisus Hristos și biserica lui în perioada în care Dioclețian a pornit prigoana împotriva creștinilor. Deși au fost siliți să se lepede de Iisus Hristos, Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul au refuzat să facă acest lucru, motiv pentru care au fost închiși în temință și înfometați. 

Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul au fost condamnați la moarte, astfel că li s-au legat mâinile la spate, pietre grele de gât și au fost aruncați în mare.

Ulterior, trupurile celor doi au fost aduse la țărm de valuri, iar credincioșii le-au luat și le-au îngropat. 

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.