Calendar creștin ortodox 8 aprilie 2022. Apostolii care sunt pomeniți astăzi. Slujbă importantă vineri seară în toate bisericile

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 ian 2023, 07:35

Sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox pe 8 aprilie 

Sursa: pexels

Vineri, 8 aprilie 2022, în calendarul creștin ortodox este o nouă sărbătoare importantă. Trei sfinți apostoli sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română, iar în toate bisericile din România se face o slujbă specială astăzi.

În calendarul creștin ortodox, pe data de 8 aprilie 2022 sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf. Tot în această zi, în toate bisericile din România se săvârșește Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Calendar creștin ortodox, 8 aprilie 2022. Cine au fost Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf?

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 8 aprilie, astfel că vineri este sărbătoare pentru credincioși.

Aceștia se numără printre cei 70 de apostoli aleși de Domnul. 

Despre Sfântul Irodion  se spune că era o rudă a Sfântului Apostol Pavel. Acesta a fost episcop și a suferit foarte mult din cauza evreilor. De-a lungul vieții sale, Sfântul Irodion a fost torturat, iar în cele din urmă, acesta a fost decapitat la Roma, acolo unde a mers pentru a-l însoți pe Sfântul Apostol Petru. 

Pe data de 8 aprilie 2022 este prăznuit și Sfântul Agav, despre care se spune că avea darul prorociei. Cel de-al treilea apostol prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 8 aprilie este Sfântul Ruf. Acesta și-a dedicat întreaga viață credinței, devenind Episcop în cetatea Tebei din Grecia. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: 4 rugăciuni care se spun în Postul Paștelui. Sunt grabnic ajutătoare și pot face minuni pentru credicioși

Calendar creștin ortodox, 8 aprilie 2022. Vineri, în bisericile din România are loc Denia Acatistului Bunei Vestiri

În fiecare an, în seara de vineri din a cincea săptămână din Postul Paștelui, în toate bisericile din România se face Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Este vorba despre o slujbă importantă și care mai este cunoscută și sub denumirea de Slujba Imnului Acatist. Această slujbă amintește despre modul în care Fecioara Maria a intervenit în momentul în care a fost atacat Constantinopolul de perși și avari. Credincioșii s-au rugat la Fecioara Maria pentru a-i ajuta să își înfrângă inamicul, lucru care s-a și întâmplat în cele din urmă. Astfel, credincioșii și-au petrecut întreaga noapte cântând Imnul Acatist în biserica Maicii Domnului de la Vlaherne, astfel că s-a păstrat tradiția ca în a 5-a săptămână din Postul Paștelui, în seara de vineri, în biserici să aibă loc această
slujbă. 

Ce este, de fapt, denia? Ei bine, cuvântul își are originile în limba slavonă și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Practic, denia este acea slujbă care are loc seara. Biserica Ortodoxă Română subliniază că această slujbă nu ar trebui confundată cu privegherea care este oficiată în ajunul praznicelor importante, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Obiceiuri și tradiții de Florii la catolici. De ce trebuie să se spele fetele pe cap cu apă și busuioc

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.