Ce pretenții uriașe are Vladimir Putin pentru retragerea armatei ruse din Ucraina: „Să își dea acordul în privința Crimeei și în privința celor două republici independente”

Autor: Lavinia Medrea

Ce pretenții uriașe are Vladimir Putin pentru retragerea armatei ruse din Ucraina: „Să își dea acordul în privința Crimeei și în privința celor două republici independente”

Sursa: Canva.com

Rusia dorește ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența regiunilor Donețk și Lugansk pentru a ajuta la negocierile pentru un acord de pace.

Rusia a declarat, miercuri seară, că Ucraina trebuie să adopte un statut de neutralitate militară, să recunoască anexarea Crimeei şi independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, pentru a contribui la negocieri mai dezvoltate în ceea ce privește un acord de pace.

Pretențiile Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina. Kievul trebuie să recunoască anexarea Crimeei și independența regiunilor Donețk și Lugansk

„Neutralitatea Ucrainei este o condiţie sine qua non. Ucraina trebuie să îşi dea acordul în privinţa Crimeei şi în privinţa celor două republici independente. Statutul de facto al acestor regiuni este evident. Crimeea este parte inalienabilă a Rusiei”, a declarat Dmitri Peskov, în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 43 de război. Retragerea trupelor rusești din Kiev este finalizată. Zelenski: "Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei arată spectaculos, dar nu este de ajuns"

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, dar acţiunea nu a fost recunoscută la nivel internaţional. În februarie 2022, cu câteva zile înainte ca Ucraina să fie invadată, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, potrivit România TV.

David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a declarat, în urmă cu câteva zile, că negocierile cu Rusia au înaintat, precizând că aşteaptă acorduri scrise din partea Moscovei la chestiuni care au fost deja acceptate ca principiu, în vreme ce Kremlinul a atenționat că discuţiile sunt, în continuare, complicate.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Federaţia Rusă a oferit răspunsuri oficiale la toate poziţiile formulate de Ucraina, adică le-a acceptat, cu excepţia problemei regiunii Crimeea.

Au fost acceptate verbal poziţiile ucrainene, nu există încă o confirmare scrisă”, a declarat David Arahamia, potrivit Le Monde, citat de RTV.

Citeste si: Povestea tragică a unei femei din Bucha. Soldații ruși i-au omorât fiul, apoi au petrecut în curtea ei, unde au lăsat sticle de băutură în urmă

Dacă Ucraina refuză statutul de neutralitate, oficialii ruşi au declarat că, „fie se va reveni la un conflict militar, fie la noi negocieri”, mai spune David Arahamia.

Una dintre pretențiile Rusiei pentru oprirea războiului este ca Ucraina să nu mai încerce să adere la NATO şi să adopte un statut de neutralitate militară. Ucraina vrea garanţii de securitate din partea altor țări, în cazul în care va adopta un statut de neutralitate militară.

„Am lucrat din greu de când a început acest război pentru a construi o coaliţie de ţări care sunt pregătite să condamne Rusia”, a precizat ambasadorul Linda Thomas-Greenfield, potrivit CNN.

„Ştiu că vom obţine cele două treimi necesare pentru a câştiga”.