Veste bună pentru consumatorii casnici de energie: nu mai trebuie plătit abonamentul

Autor: Marina Ionescu

Important pentru milioane de clienți casnici de energie electrică. Nu veți mai plăti abonament

Prețurile finale la energie electrică sunt plafonate pentru majoritatea clienților, până în 2023. Acum, românii primesc o nouă veste, nu mai  trebuie plătit nici abonamentul.

Citeste si: Vești bune pentru toți românii! Guvernul și băncile au decis de comun acord ca ratele și creditele imobiliare să poată fi amânate zece luni

Veste bună pentru consumatorii casnici de energie: nu mai trebuie plătit abonamentul

Potrivit economica.net, multe contracte de furnizare de energie electrică ale clienților casnici, aflate acum în derulare includ, pe lângă plata energiei active și a tarifelor de rețea și a taxelor, și plata unui abonament zilnic, de câțiva zeci de bani. În total, clienții cu acest tip de contract – repetăm, deloc puțini – plăteau așadar într-o lună între 10 și 20, poate 25 de lei, dar beneficiau de un preț ceva mai mic al energiei.

Citeste si: Guvernul crește investițiile! Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Așadar, OUG 27, care impune prețurile plafonate la energie electrică în următorul an, obligă furnizorii să nu mai perceapă acest abonament și începând cu facturile aferente consumului lunii aprilie, nu va mai apărea și nu îl veți mai plăti.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“În cazul în care oferta de preţ în vigoare include un abonament, compania noastră nu va percepe contravaloarea abonamentului în perioada de aplicare a OUG nr. 27/2022, exceptând ofertele care au incluse prestarea unui serviciu tehnic de verificare/revizie periodică pentru instalația de gaz și centrala termică”. Acesta este, de exemplu, un anunț al Engie, furnizor și de gaze și de energie electrică, postat pe propriul site, dar situația este identică la toți furnizorii de electricitate.

De la 1 aprilie, noua OUG instituie, pe lângă plafonarea prețurilor, o semi-reglementare a prețului final la energia electrică, pentru următorul an.

Factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor:

  • costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%) calculat lunar,
  • componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh),
  • tarifele reglementate de transport și distribuție,
  • certificatele verzi,
  • taxa de cogenerare,
  • acciza și TVA.

În acest context, furnizorul nu

poate pune nimic în plus. Acest lucru înseeamnă că nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă în contractul dvs. semnat inițial aveați abonament.

Citeste si: Vești proaste pentru românii care au credite ipotecare și de consum! Cât de mult vor crește ratele la bănci

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.