4 ani de la moartea actriței Carmen Stănescu. Ce roluri celebre o vor păstra în amintirea cinefililor

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 ian 2023, 08:20

Carmen Stănescu, una dintre cele mai talentate actrițe din România 

Sursa: Captură YouTube

Carmen Stănescu a fost una dintre cele mai mari actrițe din România, a interpretat roluri memorabile și datorită cărora va rămâne mereu în memoria iubitorilor de film și teatru. Iată ce roluri au făcut-o celebră pe actrița Carmen Stănescu.

Carmen Stănescu a fost una dintre cele mai iubite, talentate și apreciate actrițe din România, cu o carieră impresionantă în film, radio, teatru și televiziune. Carmen Stănescu a impresionat și cu vocea ei, fiind cunoscut faptul că aceasta a absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică.

Regretata actriță Carmen Stănescu a interpretat o mulțime de roluri de-a lungul carierei, roluri celebre pentru care Carmen Stănescu a rămas în istoria cinematografiei românești.

Au trecut 4 ani de la moartea actriței Carmen Stănescu

Moartea actriței Carmen Stănescu a îndoliat lumea cinematografiei și teatrului românesc, având în vedere că aceasta a făcut parte din categoria actorilor de seamă, care au intrepretat roluri memorabile. Au trecut 4 ani de la moartea actriței Carmen Stănescu. Aceasta s-a stins din viață pe data de 11 aprilie 2018, la București. 

Actrița Carmen Stănescu avea 92 de ani atunci când a murit, iar dispariția ei i-a îndurerat pe toți cei care au cunoscut-o, care au avut ocazia de a juca alături de ea, dar și pe cei care doar au văzut-o interpretând o serie de roluri devenite celebre.

Acum 4 ani, actrița Carmen Stănescu a murit în locuința ei din București, în somn, din cauza unor probleme de sănătate.

În ce roluri celebre a jucat Carmen Stănescu

Carmen Stănescu a interpretat o mulțime de roluri celebre de-a lungul carierei, aceasta fiind una dintre cele mai talentate actrițe din România. Și-a început cariera în anul 1945, atunci când a interpretat rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Frații Karamazov”. După un început promițător, actrița Carmen Stănescu a urcat de mai multe ori pe scena Teatrului Național, dar și pe scenele altor teatre din București, intereptând mai bine de 30 de roluri.

Astfel, Carmen Stănescu nu este cunoscută publicului doar pentru rolurile din filme, ci și pentru activitatea sa pe scena teatrelor, potrivit wikipedia.org.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De-a lungul carierei, actrița Carmen Stănescu a jucat alături de actori de seamă și a intrepretat foarte multe roluri atât în filme, cât și pe scena teatrului. S-a făcut remarcată inclusiv în teatrul radiofonic, în piese ca Doamna nevăzută, Cocoșatul de la Notre-Dame  sau D'ale carnavalului.

Actrița Carmen Stănescu a debutat în cinematografie în anul 1959, în filmul „Doi vecini”, acolo unde a interpretat-o pe soția locotenentului.

Filmul a fost regizat de Geo Saizescu și alături de Carmen Stănescu, în rolurile principale au mai jucat actorii Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti și Ion Lucian. 

Alte roluri celebre pe care le-a mai interpretat Carmen Stănescu sunt Împărăteasa Tinereții, în filmul „Tinerețe fără bătrânețe”, jupâneasa Tudosia în „Frații Jderi”, dar și soția lui Alec în „Războiul Independenței”.

Citeste si: Cine este sora lui Murat Ünalmış, Demir din „Mă numesc Zuleyha”. Este ca o a doua mamă pentru celebrul actor

Carmen Stănescu, Împărăteasa Tinereții, în filmul „Tinerețe fără bătrânețe”

În filmul „Tinerețe fără bătrânețe”, regizat de Elisabeta Bostan și produs în anul 1969, actrița Carmen Stănescu a interpretat rolul Împărătesei Tinereții. Acest film este, de fapt, o adaptate a basmului Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, iar în rolurile principale au fost distribuiți, alături de Carmen Stănescu, Emanoil Petruț, Mircea Breazu și Anna Széles. 

Jupâneasa Tudosia din „Frații Jderi”, rol celebru interpretat de Carmen Stănescu

Un alt rol pentru care Carmen Stănescu a devenit celebră este cel al Jupânesei Tudosia din „Frații Jderi”. Este vorba despre filmul istoric din anul 1974, unul dintre cele mai vizionate din România. În cadrul acestui film, Carmen Stănescu a jucat alături de alte nume mari ale cinematografiei românești, printre care se numără și Sebastian Papaiani, Iurie Darie sau Florin Piersic. 

În „Războiul Independenței”, Carmen Stănescu a interpretat rolul soției lui Alec 

Războiul Independenței, filmul serial realizat în anul 1977 în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu și Gheorghe Vitanidis, prezintă, după cum îi spune și numele, evenimente petrecute în timpul Războiului de Independență al României. Din distribuția acestuia film istoric au făcut parte Carmen Stănescu, cea care a jucat rolul soției lui Alec, personaj interpretat de Octavian Cotescu. Din distribuție au mai făcut parte George Constantin, Amza Pellea, Mircea Albulescu, dar și Iurie Darie  sau Colea Răutu.

Sursă foto: arhiva TVR

„Istoria unei vieti”

Citeste si: Ea este comoara lui Gaffur din serialul Mă numesc Zuleyha! Iată cum arată fiica celebrului Bulent Polat! Ce familie superbă are indragitului actor!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.