Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO. Ce ar însemna asta pentru Putin

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 11 ian 2023, 10:30

Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO. Ce ar însemna asta pentru Putin

Sursa: nationalro.it

Finlanda și Suedia se pregătesc să devină membre NATO în această vară.

După invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să devină membre NATO. Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere spectaculoasă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă, scrie Agerpres, citat de RomâniaTV. 

Citeste si: Statele Unite vor sa furnizeze Ucrainei "armele de care are nevoie" pentru a se apara impotriva Rusiei

Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO

Până în acest moment, șefa guvernului finlandez Sanna Marin nu a exprimat o opinie pe acest subiect, însă a dezvăluit că o decizie va trebui luată până la jumătatea lunii iunie.

De asemenea, Sanna Marin a precizat că obiectivul este ca Finlanda şi Suedia, care sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’, să ia decizii similare aproximativ în acelaşi timp.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 47 de război. Armata ucraineană se pregătește pentru „ultima bătălie” în Mariupol: „Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru alții”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Suedia și Finlanda se află în proces de aderare de câțiva ani și îndeplinesc toate condițiile, însă mai este nevoie de un vot oficial în parlamentele celor două țări nordice.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.

Rusia se opune ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, atunci Rusia va trebui să „r eechilibreze situația” prin propriile măsuri, conform RomâniaTV.

Dacă cele două țări se alătură alianței, „va trebui să ne facem flancul vestic mai sofisticat în ceea ce privește asigurarea securității noastre”, a declarat Peskov pentru postul britanic Sky News.

Citeste si: Ce măsuri pregătește NATO. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

"Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare, iar o viitoare extindere a acesteia nu va aduce stabilitate pe continentul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu posibilitatea ca Suedia și Finlanda să adere la NATO.