Veste bună din partea autorităților! Numeroase persoane scapă de amenzi!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 12 ian 2023, 02:10

Amenzi anulate de către Senat

Sursa: Facebook

Anumite amenzi vor fi anulate, potrivit unei decizii adoptate de Parlament în acest sens.

Amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România se anulează, potrivit unei propuneri legislative iniţiate de un grup de parlamentari PSD, care a fost votată în unanimitate în plenul Senatului luni, 11 aprilie 2022.

Proiectul legislativ a fost depus de către parlamentarii PSD pentru că au fost generate anumite situații legate de amendarea a mii de români care se întorceau din străinătate fiindcă nu au completat formularul digital de intrare în țară.

În expunerea de motive pentru demararea acestui proiect legislativ, parlamentarii PSD arată că românii nu au completat formularul PLF fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma dedicată.

„Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Senatorii au decis că „se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Citeste si: Bani în plus pentru aceşti români! Intră în vigoare de la 1 iunie în România. Sute de mii de oameni sunt vizaţi

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Amenzile care au fost achitate parţial sau în totalitate se restituie oamenilor, la cererea acestora, în termen de 40 zile, iar amenzile neachitate până în prezent se anulează. „În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, se arată în proiectul de lege votat în unanimitate de către Senat.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de către Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Dacă propunerea va fi votată și în Camera Deputaților, va merge la promulgare către președintele României, Klaus Iohannis.

„Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României.

În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive.

Citeste si: Veste bună pentru milioane de români! Se aplică de la 1 iulie 2022! Emil Boc a făcut anunțul!

 

 

Taguri: