Ce se dă de pomană în ziua de Florii 2022. Iată ce se împarte și în Sâmbăta lui Lazăr, cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 15 apr 2022, 14:41

În Sâmbăta lui Lazăr se face pomenirea tuturor morților 

Sursa: unsplash

De Florii 2022, dar și înainte cu o zi, în Sâmbăta lui Lazăr, credicioșii obișnuiesc să dea de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. Ce se împarte de Florii și de Sâmbăta lui Lazăr și ce ar trebui să știe toți credincioșii?

O tradiție transmită din generație în generație spune că este bine ca de Florii și în Sâmbăta lui Lazăr să se facă pomenirea morților. Iată ce se dă de pomană în aceste zile și cum ar trebui să procedeze credincioșii.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr? Pe 16 aprilie sunt Moșii de Florii 2022

Sâmbăta de dinaintea Floriilor este Sâmbăta lui Lazăr. În acest an, sărbătoarea pică pe data de 16 aprilie 2022, iar în popor, această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Florii 2022.

Este ultima sâmbătă în care se mai face pomenirea morților înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, astfel că se dau de pomană pachete care conțin colivă și diferite alimente.

De Moșii de Florii 2022, mai exact în Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, acolo unde duc coliva și bucatele pe care vor să le împartă ulterior pentru sufletul celor adormiți. Acestea se sfințesc de către preot, iar apoi pot fi date de pomană.

Este foarte important ca în momentul în care fac pachetele, credincioșii să nu omită că în continuare se află în Postul Paștelui, astfel că tot ceea ce dau de pomană trebuie să fie de post. De obicei, de Sâmbăta lui Lazăr se dau de pomană fructe, legume, colivă, colaci de post, sarmale de post, dar și alte bucate care nu conțin alimente de dulce.

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că pot folosi aceste două ingrediente inclusiv în prepararea bucatelor pe care vor să le dea de pomană de Moșii de Florii 2022. 

Ce simbolizează Sâmbăta lui Lazăr? Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox 

Sâmbăta lui Lazăr amintește de un moment important din istoria creștinismului, mai exact învierea lui Lazăr de către Mântuitorul Iisus Hristos. Această minune a avut loc în Betania. Această sâmbătă este una dintre cele mai importante de peste an, fiind momentul în care se face pomenirea tuturor morților. Sâmbăta lui Lazăr nu are o dată fixă în calendarul creștin ortodox, ci aceasta se schimbă de la un an la altul, în funcție de ziua în care este sărbătorit Paștele Ortodox. În acest an, Sâmbăta

lui Lazăr sau Moșii de Florii 2022 pică pe 16 aprilie, cu 8 zile înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Florii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 17 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim

Ce se dă de pomană de Florii 2022?

Nu doar de Sâmbăta lui Lazăr pot fi date de pomană pachete cu alimente pentru sufletul celor adormiți, ci și în ziua de Florii. 

În 2022, Intrarea Domnului în Ierusalim se sărbătorește pe 17 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox. Având în vedere că de Florii 2022 credincioșii au dezlegare la pește, ulei și vin, pachetele pe care le vor da de pomană pot conține inclusiv preparate care să aibă la bază aceste ingrediente. 

De Florii 2022 se pot da de pomană pește și preparate din pește, fructe, plăcinte și prăjituri de post, cozonac de post, dar și alte preparate care să nu conțină alimente de dulce. 

În anumite zone ale țării există tradiția ca de Florii 2022, gospodinele să pregătească anumite plăcinte pe care să le dea de pomană săracilor. Ele pot fi umplute cu mere, cu dulceață sau cu diferite creme, dar care să fie de post.

Citeste si: Ce este interzis să mănânci în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri străvechi pe care ar fi bine să le respecți în Săptămâna Mare

 

Taguri: