Noi modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Iată cum se vor deconta și ce beneficii vor avea anumite categorii sociale din România

Autor: Ana Filip
Actualizat: 16 apr 2022, 13:23

Ministerul Sanatatii a anuntat noi modificari cu privire la efectuarea analizelor gratuite

Sursa: unsplash.com

Ministerul Sănătății și Casă Națională de Asigurări de Sănătate au propus Ordonanță de Urgență prin care ar urmă să aducă beneficii mari pentru mai multe categorii sociale.

Ordonanța de Urgență ce a fost propusă de Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății ar urmă să vină în ajutorul românilor prin decontarea analizelor, chiar și după epuizarea plafonului de decontare. Guvernul României a anunțat deja aprobarea acestui proiect.

Noi modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Cum se vor deconta

De asemenea au fost introduse și mai multe măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum posibilitatea că cetățenii să își programeze analizele și decontarea acestora.

Proiectul normativ publicat de Ministerul Sănătății cuprinde un program de asigurare neîntreruptă a decontărilor de servicii medicale importante, a medicamentelor, cât și a dispozitivelor medicale de pe piață.

Totodată în această inițiativa a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt incluse și unele servicii medicale care sunt integrate în cadrul programelor naționale de sănătate, în contextul pandemiei de COVID-19. Ceea ce presupune că investigațiile paraclinice realizate ambulatoriu pentru pacienții infectați cu COVID-19 (după externare sau după încheierea perioadei de izolare), dar și a pacienților bolnavi de cancer, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli

cardiovasculare, boli cerebrovasculare sau boli neurologice, să se realizeze în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la dată solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casă de asigurări de sănătate a epuizat plafonul la momentul solicitării.
Astfel, investigațiile paraclinice ce pot fi realizate ambulatoriu, se vor putea face în maxim cinci zile lucratoarede la dată solicitării, în ciuda faptului că furnizorul contractual cu CNAS a terminat fondurile alocate.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de Covid. Harta centrelor de evaluare

„Medicii de familie și medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acordă în continuare consultații medicale la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice și boli cu potențial endemo-epidemic.
De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi și logopezi se pot acordă în continuare la distanță. Consultațiile la distanță se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia”, a

precizat Ministerul Sănătății, potrivit romaniatv.net

Citeste si: Noi reguli privind pastilele cu iodură de potasiu! Iată ce trebuie să știi dacă vrei să le administrezi