Cadrele didactice din unitățile de învățământ preuniversitar ar putea beneficia, începând cu anul școlar 2022 – 2023 de salarii mai mari.
Citeste si: Lucrătorii de poliție urmează să primească a treia tranșă din plata drepturilor salariale
Cât ar putea câștiga profesorii din învățământul preuniversitar din septembrie 2022
O propunere legislativă ar permite majorarea salariilor de bază de încadrare ale personalului didactic de predare, auxiliar, de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar.
Dacă ropunerea va trece de votul Parlamentului, profesorii ar putea să beneficieze de salarii mai mari, conform avocatnet.
„Cel mai mic salariu de bază pentru un cadru didactic de predare din învățământul preuniversitar ar trebui stabilit la nivelul cuantumului coșului minim de consum, respectiv la suma de 4.629 lei, iar nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550
Întrucât nivelul coeficientului prevăzut de lege pentru salariul de 3.916 lei este de 1,57, rezultă că ar trebui operată o creștere a acestora cu 0,25 puncte pentru toate categoriile de personal din învățământul preuniversitar”, au transmis inițiatorii modificărilor legislative.
Citeste si: Anunț de ultim moment pentru pensionari! Cine poate ieși la pensie mai devreme, începând cu 10 aprilie 2022
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Așadar, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis, salariul de încadrare al unui profesor pentru anul școlar 2022-2023 ar putea astfel să înceapă la 4.718 lei și să ajungă la 6.273 lei.
1.450 de lei în plus la salariu de Paşte 2022
Mai mult, profesorii și angajații din învățământul de stat primesc vouchere de vacanță, în valoare de 1.450
de lei, pentru anul 2022, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației. Ordinul semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu a fost publicat în Monitorul Oficial.Voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic, se arată în textul publicat în Monitorul Oficial, unde este precizat şi modul de acordare.
„Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450
Citeste si: Veste proastă pentru români: ce se întâmplă cu minivacanța de 1 mai! Câte zile libere vom avea atunci
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportul electronic.
Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul.
De asemenea, potrivit documentului, pentru cei care în anul 2022 „ au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază”, potrivit legii.