Ce nu ai voie sa faci în Vinerea Mare. Calendar creștin ortodox vineri, 22 aprilie 2022. Ce se spune dacă plouă în Vinerea Patimilor

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 22 apr 2022, 08:00

Vinerea Mare, zi de post aspru și rugăciune 

Sursa: pexels

Vinerea Mare este cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor. În acest an, în calendarul creștin ortodox, Vinerea Mare pică pe 22 aprili. Ce nu ai voie să faci și ce tradiții se respectă în Vinerea Patimilor?

Vinerea Mare mai este cunoscută în popor și sub denumire ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor. Aceasta este o zi de doliu pentru toți creștinii ortodocși, fiind momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit. Iată ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare, dar și ce simbolizează această zi sfântă.

Calendar creștin ortodox, 22 aprilie 2022. Vinerea Mare, zi de doliu, post și rugăciune pentru credincioși

În calendarul creștin ortodox, Vinerea Mare este una dintre cele mai triste zile din Săptămâna Patimilor. Pentru că este momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit, aceasta este considerată o zi de doliu în toate bisericile creștin ortodoxe.

În Vinerea Mare, Mântuitorul Iisus Hristos a pătimit, a fost biciuit, iar ulterior, acesta a fost condamnat la moarte prin răstignire.

Până la locul execuției, Mântuitorul Iisus Hristos a fost obligat să își care singur crucea. I s-au bătut cuie în mâini și picioare pentru a-i fixa trupul de cruce, pe cap i s-a pus o cunuă de spini, iar deasupra crucii, cei care l-au condamant la moarte au fixat o scândură pe care scria „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. Iisus Hristos a fost răstignit alături de doi tâlhari. După ore de chin, Iisus Hristos a murit.
Pentru a se asigura că a murit, un ostaș i-a împus coasta cu sulița Mântuitorului Iisus Hristos, moment în care au început să curgă sânge și apă.

Trupul Mântuitorului a fost coborât de pe cruce, uns și înfășurat într-un giulgiu. Ulterior, Iisus Hristos a fost pus în mormânt. 

În Vinerea Mare, creștinii ortodocși își amintesc de sacrificul suprem pe care l-a făcut Iisus Hristos pentru a scăpa omenirea de păcatul strămoșesc și pentru iertarea păcatelor.

Citeste si: Când se spală rufe în Săptămâna Mare! Zilele în care NU ai voie sub nicio formă să speli!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vinerea Neagră 2022, tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu ai voie sa faci în Vinerea Mare? 

În Vinerea Mare sau Vinerea Neagră se respectă mai multe tradiții, obiceiuri, iar credincioșii țin cont și de o serie de superstiții. În semn de respect pentru sacrificiul pe care Iisus Hristos l-a făcut pentru omenire, în Vinerea Mare se ține post negru. Acest lucru înseamnă că oamenii obișnuiesc să nu mănânce nimic în această zi și doar să bea apă.

În trecut, în anumite zone ale țării, exista obiceiul ca în Vinerea Mare, oamenii să alerge prin rouă pentru a fi sănătoși întregul an.

Fiind o zi de doliu, post aspru și rugăciune, credincioșii nu au voie să facă treburi în gospodărie. Astfel, în Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și se spune că e mare păcat dacă cineva face aceste lucruri. În plus, există o superstiție care spune că în Vinerea Mare toate cuptoarele trebuie să rămână închise. Se crede că cei care coc pască, pâine sau cozonaci  în această zi ard mâinile Maicii Domnului. 

Dacă plouă în Vinerea Mare, atunci se spune că va fi un an bun și roditor.

Se spune că este bine ca în Vinerea Mare, credincioșii să meargă la biserică pentru a trece pe sub masă. Aceștia vin la biserică cu flori în mâini și trec de 3 ori pe sub Sfântul Epitaf. Făcând acest lucru se spune că fiecare credincios coboară în mormânt alături de Iisus Hristos, iar apoi învie alături de EL.

O superstiție veche spune că nu e bine ca oamenii să se tundă în Vinerea Mare. Se crede că acesta este semn rău și că cineva din familie va muri în perioada următoare. 

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022

 

Taguri: