Vladimir Putin a hotărât! Rusia suspendă finanțarea biroului emisarului de pace din Bosnia

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 20 ian 2023, 11:40

Rusia suspendă finanțarea biroului emisarului de pace din Bosnia. Care este motivul?

Guvernul de la Moscova a făcut, marți seară, 19 aprilie, o serie de declarații despre rolul său într-o importantă organizație internațională, ce vizează menținerea păcii. Rusia a declarat că a suspendat finanțarea Biroului Înaltului Reprezentant pentru Bosnia.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 56 de război. Rusia a trimis Ucrainei o ofertă de pace. Zelenski, despre adevăratul motiv pentru care războiul nu s-a terminat

Rusia  și-a suspendat finanțarea Biroului Înaltului Reprezentant pentru  Bosnia

Rusia consideră că șeful organismului respectiv a fost numit ilegal, relatează agenția de presă Reuters.

Conform Capital.ro, Biroul Înaltului Reprezentant (OHR) a fost înființat ca parte a acordurilor de pace de la Dayton, ce au pus capăt războiului din 1992-1995 din Bosnia. Biroul Înaltului Reprezentant a avut rolul principal de a supraveghea reconstrucția și implementarea păcii într-o țară sfâșiată de un conflict etnic sângeros.

Citeste si: Klaus Iohannis, la consultările găzduite de Biden pe tema războiului din Ucraina. A făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia

Pe lângă OHR, a fost creat Consiliul de implementare a păcii (PIC), un organism informal care reunește toți participanții internaționali implicați în implementarea păcii în Bosnia.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia și alte mari puteri și instituții internaționale sunt membre ale Comitetului director al PIC, care se reunește bianual pentru a evalua progresele înregistrate în țara balcanică, potrivit sursei citate mai sus.

Rusia nu a fost de acord cu numirea unui politician german ca nou Înalt Reprezentant în Bosnia

În ultimii ani, Guvernul de la Moscova a fost în contradicție cu concluziile organismului respectiv. 

Mai mult, în luna mai a anului 2021, Rusia nu a fost de acord cu numirea politicianului german Christian Schmidt ca nou Înalt Reprezentant în Bosnia. În acest context, Rusia a încercat să adopte o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU, ce i-ar fi retras anumite puteri lui Christian Schmidt și ar fi închis definitiv Biroului Înaltului Reprezentant într-un an.

Citeste si: Volodimir Zelenski vrea să reconstruiască Ucraina: „Avem planuri clare”

Din luna mai a anului 2021, Rusia a susținut că Christian Schmidt nu poate fi considerat un Înalt Reprezentant deoarece nu a primit aprobarea oficială a Consiliului de Securitate al ONU.

„Ne-am suspendat participarea la finanțarea OHR”, a declarat Ambasada Rusiei din Bosnia într-un comunicat de presă, citând „o încălcare fără precedent a principiilor consensuale în activitatea Comitetului Director al PIC”, ce a exclus Rusia din procesul de luare a deciziilor, inclusiv din problemele bugetare.

De asemenea, Rusia va relua plățile odată ce situația actuală din cadrul Comitetului Director al Consiliul de Implementare a Păcii va redeveni constructivă, scrie în comunicatul de presă.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.