LIVE UPDATE Ziua 62 de război. Moscova simte înfrângerea în Ucraina. Oficialul rus Serghei Lavrov, declarații amenințătoare la adresa NATO

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 26 apr 2022, 14:42

În cea de-a 62-a zi a războiului din Ucraina, tensiunile continuă. Serghei Lavrov amenință NATO.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, 25 aprilie, în cadrul unui interviu pentru „Pervii kanal” din Rusia, că riscul unui război nuclear nu trebuie subestimat. Oficialul rus a spus că dacă ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare și ar fi distructiv, conform Ukrainskaia Pravda.

Citeste si: De ce se opune Austria aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

UPDATE ORA 14:40. Kuleba: Moscova simte înfrângerea în Ucraina

Sugestia ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că lumea riscă să se prăbușească într-un al treilea război mondial înseamnă doar că Moscova “simte înfrângerea în Ucraina”,  a declarat omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

„Rusia pierde ultima speranță de a speria lumea să nu mai susțină Ucraina. De aici și discuția despre un pericol ‘real’ de al Treilea Război Mondial.

Acest lucru înseamnă doar că Moscova simte o înfrângere în Ucraina. Prin urmare, lumea trebuie să dubleze sprijinul pentru Ucraina, astfel încât să învingem și să protejăm securitatea europeană și globală”
, a declarat ministrul ucrainean de Externe, pe Twitter.

 

 

UPDATE ORA 12:30. Două turnuri de radio ar fi fost distruse în Transnistria

Ministerul Afacerilor Interne din Transnistria susține că două antene radio care retransmiteau radioul rusesc au fost distruse în Transnistria, regiunea separatistă din estul Moldovei, relatează  The Guardian.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Reuters citează ministerul spunând că: ”În dimineața zilei de 26 aprilie, la primele ore ale dimineții, în satul Maiac, raionul Grigoriopol, au avut loc două explozii: prima la 6.40 și a doua la 7.05″.

Nicio persoană nu a fost rănită, a precizat ministerul.

Serghei Lavrov, declarații amenințătoare la adresa NATO

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este "în esenţă implicată în război cu Rusia", iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime.

"Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale", a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea de stat postat pe site-ul ministerului de externe.

Citeste si: Vestea zilei vine de la Volodimir Zelenski! Ce ameninţare i-a lansat lui Putin: ”Ucraina va ieşi din procesul de negociere” Liderul rus își va ieși din minți

"Au fost vizate instalaţiile de depozitare din vestul Ucrainei de mai multe ori (de către forţele ruse). Cum poate fi altfel?" a spus Serghei Lavrov.

"NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război."

Orașul Kreminna a căzut în mâinile trupelor rusești, afirmă britanicii

Orașul Kreminna ar fi fost capturat, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul Apărării a declarat în această dimineață că forțele rusești încearcă probabil să încerce să încercuiască poziții ucrainene puternic fortificate în estul Ucrainei, se arată pe site-ul  Sky News.

Acesta a adăugat: “Orașul Kreminna ar fi căzut, iar lupte grele sunt raportate la sud de Izium, în timp ce forțele rusești încearcă să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk dinspre nord și est. Forțele ucrainene au pregătit apărarea în Zaporojie în vederea unui potențial atac rusesc dinspre sud”.

 

Bilanțul războiului din Ucraina

Procurorul general al Ucrainei a anunțat marți, 26 aprilie, că de la declanșarea războiului de către Rusia, 217 copii au fost uciși în Ucraina și 391 au fost răniți.