Rusia a atacat cu rachete centrala nucleară de la Zaporojie! Bombardamentele au fost făcute în contextul în care astăzi se comemorează 36 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 ian 2023, 09:10

Rusia a atacat cu rachete centrala nucleară de la Zaporojie! Bombardamentele au fost făcute în contextul în care astăzi se comemorează 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Sursa: Twitter

Rusia a atacat, astăzi, centrala nucleară de la Zaporojie. Bombardamentele au fost făcute în contextul în care astăzi comemorăm 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Tragedia de la Cernobîl, cea mai mare tragedie din istoria omenirii, a afectat întreaga Europă și care s-a soldat cu niveluri mari de radiații în acea zonă, resimțite chiar și astăzi.

Rusia a bombardat centrala nucleară Zaporojie

În contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina continuă și astzi, se pare că armata rusă a lansat rachete asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Potrivit directorului companiei nucleare, Petro Kotin, rachetele rusești au zburat la joasă altitudine și au pus în pericol siguranța centralei nucleare. În plus, în orașul de lângă centrala nucleară, civilii au auzit explozii, potrivit BZI.ro.

Citeste si: Republica Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău pentru a vorbi despre un coridor umanitar către Transnistria

Rusia a atacat centrala nucleară Zaporojie cu două rachete și a pus în pericol siguranţa centralei, totodată și a populaţiei, potrivit directorul companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, care a făcut anunțul pe contul

lui de Telegram, transmite Kiev Independent.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Rachete care zboară la altitudine joasă pun în pericol siguranţa centralei, iar lumea este în pericol” ,  a fost mesajul directorului companiei nucleare ucrainene Energoatom, Petro Kotin, transmis pe Telegram.

Civilii au auzit explozii care veneau de la centrală în oraș

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală din Europa, a fost asediată de către armata rusă pe data de 4 martie şi a rămas, în continuare, sub controlul acesteia.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa şi a fost, incă de la începutul războiului din Ucraina, una dintre principalele ținte ale bombardamentelor făcute de armata rusă.

Citeste si: Șeful ONU, întâlnire de maximă importanță cu Vladimir Putin. Care vor fi subiectele de discuție dintre cei doi oficiali

Specialiştii din domeniul nuclear au declarat faptul că, dacă s-ar produce un incident la centrală, ar însemna un dezastru de zeci de ori mai mare decât cel de la Cernobîl, potrivit BZI.ro.

„Am trăit pentru o perioadă în sunetul puternic al sirenelor, iar acest lucru m-a afectat psihic.

Dormeam îmbrăcați și cu valiza pregătită, în caz de ceva să plecăm direct”,  a mărturisit Lyudmyla Romanenkova, o profesoară ucraineancp din Zaporojie, într-un interviu oferit pentru BZI.