Un factor de risc reprezintă o caracteristică, o afecțiune sau un comportament care contribuie la creșterea riscului de a dezvolta o boală sau o problemă medicală. În unele cazuri, factorii de risc coexistă și interacționează.
De pildă, inactivitatea fizică va cauza, în timp, o creșterea în greutate, hipertensiune arterială și niveluri ridicate de colesterol. La rândul lor, aceste consecințe ale sedentarismului cresc semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiace cronice și alte probleme de sănătate.
De asemenea, anumite boli, precum cancerul, tiroidita Hashimoto sau SIDA, pot compromite sistemul imunitar. Din acest motiv, o persoană poate dezvolta mai ușor alte afecțiuni, printre care gripa, insuficienta respiratorie, depresia și insuficiența cardiacă.
În general, factorii de risc sunt clasificați în 5 categorii: comportamentali, fiziologici, demografici, genetici și de mediu.
Factori de risc comportamentali
Factorii de risc comportamentali se referă, de obicei, la stilul de viață al unei persoane. Aceștia sunt cel mai ușor de eliminat, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase.
Principalii factori comportamentali care pot afecta, în timp, starea de sănătate sunt dieta inadecvată, fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul, expunerea prelungită la razele ultraviolete și contactul sexual neprotejat.
Factori de risc fiziologici
Factorii de risc fiziologici sunt cei care se referă la corpul sau biologia unei persoane. Aceștia pot fi influențați de o combinație de alți factori, precum genetica și stilul de viață. Astfel, factorii de risc fiziologici se referă, cu precădere, la persoanele care sunt supraponderale sau obeze, au o tensiune arterială mărită, au glicemia crescută sau nivelul de colesterol din sânge ridicat.
Factori de risc demografici
Factorii de risc demografici sunt cei care se referă la vârsta, genul, ocupația, religia și venitul unei persoane.
De pildă, anumite boli afectează mai mult femeile decât bărbații, printre acestea numărându-se cancerul de sân, scleroza multiplă și Alzheimer, în vreme ce altele, cum sunt Parkinson, dermatita seboreică și bolile cardiace, sunt mai des întâlnite în rândul bărbaților.
Totodată, din cauza veniturilor scăzute, unele persoane nu au parte de îngrijire medicală adecvată, ceea ce poate duce la agravarea anumitor afecțiuni. Pentru multe probleme medicale, care sunt descoperite din timp, există tratamente eficiente și astfel pacienții pot fi complet vindecați, riscul de a dezvolta complicații fiind mai mic. Motiv pentru care consultul medical regulat este recomandat.
Factori de risc de mediu
În această categorie intră atât factorii sociali, economici, culturali și politici, cât și factorii fizici, chimici și biologici. Printre exemplele de factori de risc care țin de mediu se numără lipsa accesului la apă potabilă, poluarea aerului, relațiile sociale toxice și mediul de lucru periculos (contactul cu substanțe și produse chimice dăunătoare).
Unele probleme medicale au manifestări diferite în funcție de anumite aspecte sociale. De exemplu, intoleranta la lactoza poate afecta pe oricine, la orice vârstă, însă, în anumite zone de pe glob, incidența este mai mică. Prevalența intoleranței la lactoză este cea mai scăzută la populațiile cu o lungă istorie de dependență de produsele lactate nefermentate ca sursă importantă de hrană. Doar aproximativ 5% dintre persoanele de origine nord-europeană au intoleranță la lactoză, potrivit MedlinePlus.
Factori de risc genetici
Factorii de risc genetici au la bază moștenirea familială a unei persoane. Unele boli, cum ar fi fibroza chistică și distrofia musculară, au drept cauză principală moștenirea genetică. Multe alte afecțiuni, cum ar fi astmul sau diabetul, reflectă interacțiunea dintre genele unei persoane și factorii de mediu.
Respectarea normelor de igienă, adoptarea unui stil de viață sănătos - care să cuprindă activități fizice frecvente, o alimentație echilibrată și odihnă suficientă -, renunțarea la vicii, vizitele medicale regulate și înțelegerea factorilor de risc care pot cauza diferite probleme de sănătate sunt doar câteva dintre măsurile pe care orice persoană le poate lua pentru a avea grijă de starea sa de sănătate, pe termen lung.