Ce este interzis să faci în Joia Albă. Calendar creștin ortodox joi, 28 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră astăzi

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 28 apr 2022, 08:01

Tradiții și superstiții în Joia Albă 

Sursa: pexels, canva.com

Pe 28 aprilie 2022, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. Iată ce mari sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română în Joia Albă din Săptămâna Luminată.

Săptămâna Luminată este una cu adevărat specială pentru toți credincioșii, iar în acest an, în Joia Albă, în toate bisericile se face pomenirea Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru. Pe 28 aprilie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Calendar creștin ortodox, 28 aprilie 2022. Cine au fost Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru?

Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru, prăznuiți pe data de 28 aprilie 2022, au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sfântul Apostol Iason a fost Episcop al orașului Tars, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit Episcop în Iconium, potrivit crestinortodox.ro.

Cei doi au predicat cuvântul Evangheliei, iar pentru acest lucru au fost închiși alături de alți 7 tâlhari. Nici măcar în închisoare nu au putut renunța la credință, astfel că au continuat să predice Evanghelia, reușind să îi aducă la dreapta credință pe cei 7 tâlhari.

Pentru fapta lor, Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru au fost aspru chinuiți, totul din ordinul regelui Insulei Corfu. Văzând acestea, fiica regelui, fecioara Cherchira, a recunoscut că este și ea creștină. Deși tatăl său a obligat-o să renunțe la credința în Iisus, aceasta a refuzat, moment în care regele a dat ordin să se dea foc temniței în care se afla. Credința a reușit să o protejeze pe  fecioara Cherchira, moment în care tatăl său a poruncit să fie ucisă de arcași.
Ulterior, regele a murit, iar Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru au scăpat cu viață, ducând mai departe Evanghelia lui Iisus Hristos până în momentul în care au trecut la cele veșnice.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Ce este interzis să faci în Joia Albă?

Prima zi de joi de după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este cunoscută sub denumirea de Joia Albă. În această zi este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

De această zi se leagă mai multe tradiții și superstiții. Se spune că oamenii nu au voie să muncească în Joia Albă din Săptămâna Luminată, asta dacă vor să fie protejați de rele. Se crede că cei care spală rufe, calcă, fac curățenie sau diferite treburi în gospodărie vor avea parte doar de ghinion.

Tradiția spune că persoanele care cos astăzi vor atrage energiile negative, motiv pentru care această activitate este interzisă în Joia Albă.

Se spune că în Joia Albă nu este bine ca oamenii să se certe, ci din contră, în această zi ar trebui rezolvate toate conflictele și problemele. Există o superstiție care spune că cei care se ceartă în Joia Albă vor avea motive de supărare și ceartă întregul an.

Citeste si: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023