Ziua de vineri din Săptămâna Luminată este una încărcată de semnificație pentru creștinii ortodocși. În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie, fiind sărbătorit Izvorul Tămăduirii. Iată care este semnificația acestei sărbători, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se leagă de această zi sfântă.
Izvorul Tămăduirii 2022. Sărbătoare cu cruce roșie vineri în calendarul creștin ortodox
Izvorul Tămăduirii este prima sărbătoare importantă după Învinerea Mântuitorului Iisus Hristos, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie.
În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoaresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului. Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb. Acesta i-a cerut puțină apă, moment în care Maica Domnului l-a sfătuit pe Leon cel mare să îi dea să bea apă de izvor.
Ulterior, ca să se vorbească mereu despre această minune, Leon cel Mare a ridicat o biserică în apropierea izvorului în care orbul s-a vindecat. Este cunoscut faptul că acest loc era considerat ca fiind unul cu adevărat sfânt, având loc foarte multe minuni în această biserică.
De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile ortodoxe are loc slujba de sfințire a apei. Apa sfințită de Izvorul Tămăduirii mai este cunoscută și sub denumirea de Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși dimineața, pe stomacul gol, dar mai poate fi folosită și pentru a sfinți icoanele, casele sau alte spații.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: 4 tradiții și superstiții de 1 Mai 2022. De Ziua Muncii trebuie să pui ramuri verzi la porți sau în casă
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Izvorul Tămăduirii 2022. Ce nu este bine să faci în această zi?
De Izvorul Tămăduirii se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Este o sărbătoare dedicată sfințirii apelor, iar credincioșii merg la biserică pentru a lua Agheasma Mică. Tradiția spune că cei care beau din această apă sfințită vor fi protejați de rele întregul
De Izvorul Tămăduirii credincioșii nu au voie să lucreze. Există o superstiție care spune că cei care fac acest lucru vor fi pedepsiți și vor avea parte doar de ghinion. Astfel, de Izvorul Tămăduirii nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie, această sărbătoare fiind însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
O altă superstiție spune că niciun credincios nu ar trebui să fie trist și să se certe de Izvorul Tămăduirii. Aceasta este o sărbătoare a bucuriei și se spune că cei care se vor certa în această zi vor fi triști tot anul.
Citeste si: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023