Pe 4 mai 1955 George Enescu murea în exil în Franța. De ce a părăsit marele compozitor România

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 feb 2023, 16:05

O statuie a lui George Enescu

George Enescu a murit la 4 mai 1955 în Franța. Marele compozitor român a plecat din România după instaurarea regimului comunist.

George Enescu este considerat cel mai mare muzician pe care l-a dat țara noastră. Compozitor, dirijor, violonist, pianist și pedagog de muzică, George Enescu a compus, printre altele, celebra "Rapsodia Română".

George Enescu a început să cânte la vioară de la vârsta de doar 4 ani. La vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella, un cunoscut dirijor, compozitor și violonist.

George Enescu s-a născut la data de 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A fost al optulea copil al cuplului și primul care n-a murit în copilărie. Mai târziu părinții lui s-au despărțit, iar tatăl a avut o relație cu Maria Ferdinand Suschi, o tânără de origine poloneză, din care s-a născut un fiu ilegitim, pictorul Dumitru Bâșcu.

În copilărie George Enescu era alintat de părinți cu numele de „Jurjac”, pe care i-l dăduse viitorului mare compozitor guvernanta sa franceză, Lydie Cedre, care a avut o influență semnificativă în privința educației sale de la vârsta de 6 ani.

Pe 4 mai 1955 George Enescu murea în exil în Franța 

George Enescu a plecat din România după instaurarea regimului comunist și s-a stabilit în Franța, la Paris.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

S-a stins la 4 mai 1955 și a fost înmormântat în celebrul cimitir Pere Lachaise, acolo unde își au locul de veci nume mari ale culturii franceze: Moliere, La Fontaine, Balzac.

Printre personalitățile române care mai sunt înmormântate în Pere Lachaise se mai numără, în afară de George Enescu, Martha Bibescu, Ana, contesa de Noailles, Elvira Popescu, Nicolae Penescu, George Apostu, Dumitru Milcoveanu, Ștefan Gane și Alexandru Vona

Cel mai vizitat loc de veci din cimitir este cel al lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors. Numeroși fani ai trupei și ai lui Morrison vin anual și transformă mormântul lui Morrison într-unul special, plin de lumânări și de alte obiecte care îl omagiază pe solistul The Doors.

Morrison a fost, în afară de cântăreț de muzică rock, și poet.

De ce a plecat George Enescu din România

George Enescu a părăsit România după instaurarea dictaturii comuniste, în toamna anului 1946.

Potrivit historia.ro, George Enescu a plecat supărat că își părăsește meleagurile natale și conștient de dezastrul care avea să urmeze. Aceeași publicație notează că prieteni ai celebrului muzician român l-au avertizat pe acesta de ce ar putea urma în cazul în care alege să rămână în țară după instaurarea regimului comunist.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.