Influențele tehnologice asupra industriei cinematograficei

Author: Oana Iosif

Tehnologia face lucrurile mai simple iar filmele nu fac excepție. Multe scene din filme celebre au fost realizate cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră. Fie că vorbim de CGI, AR, VR sau alte tehnici, beneficiile nu pot fi negate.

Nimeni nu poate nega că tehnologia înseamnă progres, indiferent de domeniul în care este folosită. Desigur că se pot găsi excepții dar un caz concret este dat de industria cinematografică. Anumite secvențe și cadre ce păreau imposibil de recreat sunt acum realizate cu ajutorul graficii pe calculator sau prin alte metode de ultimă oră. 

Pentru a veni cu un exemplu elocvent, mulțumită expansiunii acestui domeniu în sfera online, realizarea scenelor ce se desfășoară în cazinouri, axate pe jocuri precum poker, a devenit mult mai facilă. Același lucru este valabil și pentru scene din filme istorice ce includ clădiri sau locuri care nu mai există. Iată câteva dintre cele mai elocvente cazuri în care tehnologia a contribuit la realizarea capodoperelor cinematografice.

Gladiator - Lansat în 2000

Începem cu un titlu ce a împlinit deja 22 de ani de la lansare și acest fapt îl face și mai potrivit pentru a exemplifica avantajele folosirii tehnicii CGI și tehnologiei audio Dolby Digital EX. Echipa responsabilă cu efectele speciale a construit un Colosseum în miniatură cu o atenție deosebită la acoperișul acestuia și umbrele pe care le crează pe stadion.

Totuși, pentru tribune a fost nevoie de folosirea a peste 2,000 de figuranți pentru a ocupa aproximativ 4,000 de locuri pe platoul construit pentru film. Utilizând aceste imagini de bază, cei responsabili de CGI au reușit să genereze 70,000 de spectatori care au umplut Colosseumul.

The Irishman - Lansat în 2019

Probabil voiai să citești și despre un film ceva mai recent care a folosit efectele speciale de ultimă generație pentru a obține scene excepționale. Creația celor de la Netflix, The Irishman, este exemplul perfect de astfel de peliculă. 

Dacă ai văzut filmul e posibil să nu fi observat că unii dintre actori arătau mult mai tineri în film decât în realitate. Mai exact, Al Pacino, Robert de Niro și Joe Pesci au fost întineriți considerabil cu ajutorul tehnologiei. Poate părea un lucru relativ facil cu tehnica disponibilă în zilele noastre dar alții au eșuat lamentabil. Un alt exemplu notabil a fost Brad Pitt în rolul din Strania poveste a lui Benjamin Button dar la un nivel mai redus.

Cu toate astea și cu numele grele din distribuție, The Irishman nu s-a bucurat de un succes mai mare deoarece Netflix a refuzat difuzarea filmului în afara platformei proprii.

Life of Pi - Lansat în 2012

Desigur că actorul din Life of Pi nu s-a urcat într-o barcă cu un tigru în urma unui naufragiu. Dar dacă ai văzut filmul probabil că te-ai întrebat de mai multe ori dacă au folosit un tigru dresat sau totul este realizat pe calculator.

Ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Conform lui Bill Westenhofer, supervizorul efectelor speciale din film, aproximativ 86% din scenele cu tigrul Richard Parker au fost realizate cu ajutorul imaginilor realizate pe calculator. În restul timpului s-au folosit tigrii în carne și oase, majoritatea situațiilor în care animalul nu apărea în barcă.

Tigrul nu este singurul realizat cu ajutorul tehnicii CGI în acest film foarte apreciat la vremea sa (să nu uităm că  Life of Pi a luat Oscarul pentru Cele mai Bune Efecte Vizuale). Oceanul este și el augmentat digital în marea majoritate a scenelor, iar acest lucru este dificil de obținut chiar și în 2022. Evident, acum 10 ani lucrurile au fost și mai complicate pentru echipa de efecte speciale dar aceștia s-au folosit de tehnologie și inovație pentru a răzbate.

Lista de filme realizate cu ajutorul tehnologiei CGI sau altor tehnici poate continua cu titluri precum Avatar, Matrix, sau Lord of the Rings. Totuși, am încercat să rămân la filme care includ caractere reale și combină cadrele filmate în mod clasic cu imaginile artificiale. Nu că a crea obiecte și personaje de la zero ar fi ceva facil. Dar lipsește elementul de îmbinare a celor două tehnici pentru a recrea scene și peisaje care nu mai există sau nu pot fi filmate din diverse motive.



 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.