Căderea părului, apariția mătreții, albirea firelor de păr sau schimbarea aspectului (devine uleios sau uscat) sunt doar câteva dintre problemele de care podoaba ta capilară poate suferi.
Iată care sunt principalele dificultăți pe care le poți întâmpina și ce soluții poți aplica pentru a avea părul strălucitor și frumos la orice vârstă și în toate anotimpurile:
Mătreața
Mătreața sau descuamarea pielii este cea mai ușoară formă de dermatita seboreica. Mătreața apare când celulele moarte devin vizibile. Acestea se acumulează și, la un moment dat, sunt eliminate într-un ritm alert, ceea ce le face evidente.
Există mai mulți factori care pot cauza apariția mătreții, printre care un regim alimentar necorespunzător, o reacție inflamatorie, genetica, stresul, o rutină de îngrijire a scalpului deficitară, o problemă medicală sau un metabolism lent.
Dacă nu este vorba despre o problemă medicală - care are nevoie de un tip de tratament aparte -, mătreața poate fi exclusă din lista problemelor capilare cu ajutorul unui sampon intensiv anti-matreata. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandat să ceri sfatul unui hairstilist.
Căderea părului
În mod normal, părul trece printr-un ciclu regulat de creștere. În timpul fazei anagene, care durează între doi și șase ani sau mai mult, părul crește. În timpul fazei telogene, care durează aproximativ trei luni, părul este într-o stare de repaus. La sfârșitul fazei telogene, părul cade și încep să crească fire noi.
În medie, o persoană pierde aproximativ 100 de fire în fiecare zi. Când numărul de fire care cad în fiecare zi e mai mare, este necesar un consult dermatologic, întrucât acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni.
Persoanele care suferă de alopecia, o afecțiune autoimună, își pierd părul de pe scalp, precum și de pe alte părți ale corpului. Printre alți factori care pot provoca căderea excesivă a părului se numără stresul, schimbările hormonale, sarcina și nașterea, infecțiile fungice ale scalpului, expunerea la substanțe chimice și anemia cauzată de deficitul de fier.
De asemenea, unele produse pentru coafarea părului pot accentua căderea. Pe de altă parte, pentru soluționarea acestei probleme, există șampoane împotriva căderii părului, cu rezultate dovedite. Totodată, alimentația joacă un rol important în menținerea firului de păr puternic.
Albirea părului
Unele persoane consideră părul alb o marcă a eleganței, în vreme ce altele nu acceptă această schimbare, deoarece consideră că este un semn al îmbătrânirii.
Indiferent de părerile personale, părul alb nu ocolește pe nimeni, fiind vizibil odată cu înaintarea în vârstă.
Oamenii de știință au încercat să identifice cauza albirii părului și au ajuns la concluzia că deteriorarea ADN-ului este unul dintre factorii care provoacă această problemă. Culoarea părului este dată de un pigment, numit melanină, care este produs de celulele denumite melanocite, care se află în foliculii de păr. Potrivit cercetărilor, melanocitele sunt afectate de-a lungul anilor, ceea ce le face, în cele din urmă, incapabile să producă melanină. Fără melanină, părul care crește nu are pigment, ceea ce îl face să pară gri, alb sau argintiu.
Părul are nevoie de o îngrijire constantă pentru a rămâne sănătos și frumos cât mai mult timp, motiv pentru care este important să eviți expunerea prelungită la razele ultraviolete, să folosești produsele cosmetice adecvate nevoilor tale, să ai o dietă echilibrată și să ții sub control nivelul de stres.
Sursă foto: Freepik