LIVE UPDATE Ziua 72 de război în Ucraina. Rușii încă încearcă să cucerească Azovstal. Noi imagini cu asaltul

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 06 feb 2023, 00:30

În cea de-a 72-a zi a războiului, tensiunile continuă. Rusia continua atacul în Ucraina.

Armata rusă continuă bombardamentele asupra uzinei Azovstal, unde s-ar afla încă sute de civili ucraineni. Rusia neagă atacul,  însă Kievul publică imagini cu asaltul.

Citeste si: „Prietenia” dintre Japonia și Rusia s-a terminat! „Partea rusă este în întregime responsabilă”

Rușii încă încearcă să cucerească Azovstal 

Joi, 5 mai, forțele ruse au zguduit combinatul Azovstal din Mariupol cu explozii puternice.

Rusia duce lupte ”sângeroase” pentru a obține controlul ultimului bastion ucrainean din orașul distrus, în timp ce ONU încearcă să evacueze civilii.

Rușii și-au continuat asaltul la sol asupra uzinei Azovstal pentru a doua zi, chiar dacă au declarat că ar încerca doar să o sigileze, a declarat Ministerul Apărării din Regatului Unit în ultimul său raport cu informații despre situația de pe front, potrivit Libertatea.ro.

Citeste si: Armata Rusiei a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară. Ofensiva militară rusă continuă în Ucraina

„Efortul reînnoit al Rusiei de a securiza Azovstal și de a finaliza capturarea orașului Mariupol este probabil legat de viitoarele comemorări de Ziua Victoriei din 9 mai și de dorința lui Putin de a avea un succes simbolic în Ucraina”, se arată în raportul serviciilor de informații britanice.

Oficialii britanici subliniază că Acest efort a venit cu costuri la nivelul personalului, echipamentului și muniției pentru Rusia.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În timp ce rezistența ucraineană continuă în Azovstal, pierderile suferite vor continua să se înmulțească și să zădărnicească planurile lor operaționale în sudul Donbasului”, mai precizează Ministerul Apărării de la Londra.

 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că bombardarea uzinei Azovstal din Mariupol „nu se oprește”, chiar dacă „civilii trebuie să fie scoși în continuare”.

„Femei, mulți copii rămân acolo”, a spus el în timpul discursului său de joi noapte. „ Închipuiți-vă iadul – mai mult de două luni de bombardamente constante și moarte constantă în apropiere.”

ONU face apel la încetarea războiului 

ONU şi mai multe ţări au lansat joi, 5 mai, un apel la încetarea invaziei Rusiei în Ucraina, cu puţine menţiuni despre relansarea negocierilor de pace aparent la punct mort, notează AFP.

“Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington. “Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi”, a adăugat el.

George W. Bush, despre Zelenski

Fostul președinte american George W. Bush a vorbit cu Volodomir Zelenski pe care l-a numit, într-o postare pe Instagram, „Winston Churchill al vremurilor noastre”.

Citeste si: Vladimir Putin poate dicta sfârșitul omenirii. „Cei ce mor pentru patrie în război nuclear ajung direct in Rai. Ceilalți vor muri ca niște gândaci!„

„Am fost onorat să stau câteva minute de vorbă cu președintele Zelenski – Winston Churchill al vremurilor noastre – în această dimineață. I-am mulțumit președintelui pentru cum conduce, pentru exemplul oferit și angajamentul său față de libertate și am salutat curajul poporului ucrainean. Președintele Zelenski m-a asigurat că nu se vor clinti în lupta lor împotriva barbariei și a hărțuirii lui Putin. Americanii sunt inspirați de forța și rezistența lor. Vom continua să fim alături de ucraineni în timp ce aceștia își apără libertatea”, a scris Bush pe Instagram. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by George W. Bush (@georgewbush)

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.