De când va crește norma de hrană a pacienţilor din spitale. Data la care va intra în vigoare modificarea anunțată prin programul Sprijin pentru România

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 feb 2023, 04:05

Norma de hrană a pacienților din spitale va crește de la 11 lei/zi de spitalizare la 22 lei/zi de spitalizare

Sursa: unsplash

Norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va crește, măsura fiind cuprinsă în programul Sprijin pentru România. Iată care este data la care va intra în vigoare noua lege.

În România, norma de hrană a pacienţilor din spitale este de doar 11 lei/zi de spitalizare, însă acest lucru se va schimba în perioada imediat următoare. Una dintre măsurile anunțate de coaliția de guvernare prin programul Sprijin pentru România este dublarea acestei sume. Astfel, cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice va crește la 22 lei/zi de spitalizare.

Programul Sprijin pentru România. De când va crește norma de hrană a pacienţilor din spitale? 

În programul Sprijin pentru România, autoritățile au inclus pe lista măsurilor o modificare care îi vizează direct pe pacienții din spitale. Mai exact, coaliția de guvernare a stabilit că este nevoie ca norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați să fie dublată. Aceasta va crește de la 11 lei/zi- la 22 de lei/zi. Suma se aplică pentru fiecare zi de spitalizare și ar urma să acopere toate cele 3 mese principale ale zilei. 

Norma de hrană a pacienţilor din spitale se va dubla începând cu data de 1 iulie 2022, atunci când legea va intra în vigoare. Autoritățile estimează că peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură inclusă în programul Sprijin pentru România.

Potrivit autorităților, cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii. Suma se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare.

În legătură cu această măsură, ministrul Sănătății a făcut câteva precizări.

„Am făcut o estimare, o normă de hrană de 20 de lei faţă de 11 lei în momentul de faţă, având în vedere numărul de zile de spitalizare din România, care ar fi posibil în acest an înseamnă un efort suplimentar de circa 100 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an.

Pentru cele nouă luni care au rămas din acest an ar fi un efort de 100 de milioane de lei pentru toţi pacienţii care se internează în România, la un nivel de 20 de lei. Sigur că dacă discut de un nivel de 22 de lei este ceva mai mult, dar am vrut să aveţi o idee legată de nivelul de finanţare necesar”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sanătății, potrivit antena3.ro.

Citeste si: Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România: "Este simplu, repetitiv, sărac în vitamine"

Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă cu privire la meniul pacienților din spitale

Într-o postare pe contul de facebook, Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă cu privire la meniul pacienților din spitale.

Medicul a precizat că este foarte dificil ca meniul să fie asigurat din cei 11 lei/zi, astfel încât alegerile să fie sănătoase și nutritive. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Pâinea noastră cea de toate zilele

Dă-ne-o nouă astăzi”

Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană…hrana din spitale. În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/ 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.

Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză.

E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…

Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.

În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?

Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, vă las linkuri în primul comentariu, dar cum spuneam tema rămâne de actualitate. Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”, a scris Beatrice Mahler pe contul de facebook.

Citeste si: Vouchere de masă 2022: Ce sunt tichetele sociale, cât valorează și cine sunt beneficiarii. Iată când se vor oferi acestea