Bogdan Aurescu este cel care a condus echipa de 20 de experţi români care, în anul 2009, a câştigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga un proces împotriva Ucrainei, în care era vorba despre 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră, transmite capital.ro.
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe roagă România să se implice în dosarul deschis de Ucraina împotriva Rusiei
„Am discutat împreună cu ministrul Kuleba, la vizita pe care a făcut-o la Bucureşti, inclusiv posibilitatea de a sprijini procesul pe care Ucraina l-a deschis la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva Federaţiei Ruse pentru încălcări ale Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid.
Ministrul Kuleba mi-a solicitat personal ca expert în domeniul dreptului internaţional să mă implic în acest dosar şi i-am promis că vom analiza cu toată seriozitatea această posibilitate”, a explicat Bogdan Aurescu, într-o emisiune televizată.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
De aasemenea, ministrul Afacerilor Externe spune că România a investit din bugetul MAE 100.000 de euro pentru biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a facilita investigarea crimelor produse de armata rusă în Ucraina.
„La vizita de la Kiev am evocat în discuţia cu preşedintele Zelenski, domnul prim-ministru cu preşedintele Zelenski, inclusiv posibilitatea de a trimite experţi, dacă va fi necesar, pentru a sprijini investigaţia din Ucraina pe acest subiect”, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul a mai precizat că, după vizita făcută în Kiev şi în alte regiuni din Ucraina, respectiv Irpin şi Borodeanka, îi este „clar că avem de a face cu încălcări grave ale dreptului internaţional, ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi, aşa cum probabil că vor dovedi anchetele internaţionale şi alte tipuri de crime internaţionale, genocid sau crime împotriva umanităţii”.
Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 72 de război în Ucraina. Rușii încă încearcă să cucerească Azovstal. Noi imagini cu asaltul
Echipa condusă de Bogdan Aurescu a demonstrat, în timpul procesului de la Haga, că Insula Şerpilor, care aparține Ucrainei, era, de fapt, o simplă stâncă.
Dacă pe insulă ar fi existat locuitori sau măcar ar fi putut fi locuită, zona maritimă din jur ar fi fost, din oficiu, a Ucrainei. În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a declarat câştig de cauză pentru România asupra celor 9.700
de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră, potrivit informațiilor transmise de capital.ro.