Este interzisă închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie. Amenzi uriașe pentru românii care închiriază locuințe aflate în astfel de blocuri

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 feb 2023, 06:25

Amenzi usturătoare pentru cei care dau spre închiriere apartamente aflate în blocuri cu bulină roșie

Sursa: pexels

Românii care dețin apartamente aflate în blocuri cu bulină roșie nu mai au voie să le închirieze, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 75,000 de lei. În ce condiții ar putea fi închiriat, totuși, un astfel de apartament?

Un nou proiect de lege le interzice proprietarilor care dețin locuințe în blocuri cu bulină roșie să dea aceste apartamente spre închiriere. Acest nou proiect își dorește schimbarea legii și introducerea unor măsuri prin care să fie redus riscul seismic al clădirilor. Ce români riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 50,000 și 75,000 de lei?

Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie este interzisă. Ce prevede legea? 

Proiectul de lege prin care închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie este interzisă a fost adoptat de Guvern și urmează să ajungă în Parlament pentru a fi dezbătut și a primi votul final. Dacă noua lege va trece de Parlament, va fi promulgată de președintele țării și va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci toți cei vor închiria apartamente aflate în blocuri cu bulină roșie vor fi aspru pedepsiți.

Legea prevede interzicerea închirierii sau cedării în comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I (n.r blocurile cu bulină roșie), potrivit avocatnet.ro.

Cei care vor continua să închirieze aceste locuințe după intrarea în vigoare a legii riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 50,000 și 75,000 de lei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a putea să închirieze din nou apartamentele aflate în blocuri cu bulină roșie, proprietarii trebuie să consolideze imobilul.

În proiectul de lege este menționat faptul că astfel de locuințe nu pot fi date spre folosință până la „terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente.”

Citeste si: Care sunt clădirile de patrimoniu din București. Treci zilnic pe lângă ele

Demersuri pentru consolidarea clădirilor aflate în clasa de risc seismic Rs I 

Autoritățile își doresc reducerea riscului seismic al clădirilor, considerând că acest subiect este de interes național, mai ales în cazul unui eventual cutremur. În acest context, prin proiectul de lege care urmează să ajungă în Parlament, autoritățile își propun să îi determine pe proprietarii clădirilor cu bulină roșie să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora.

Potrivit sursei citate anterior, proprietarii acestor locuințe trebuie să respecte următorii pași:

  • realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;
  • începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.

Citeste si: Care sunt șansele unui nou cutremur cum a fost cel din 1977