Calendar creștin ortodox marți, 10 mai 2022. Un mare Sfânt Apostol, sărbătorit astăzi! O parte din moaștele lui se află în București

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 09 feb 2023, 07:05

Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sursa: doxologia.ro

Marți, 10 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox 2022. Îl sărbătorim pe un sfânt ale cărui moaște se află și în Capitală.

Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Simon Zilotul.  Sfântul este nimeni altul decât mirele de la Cana Galileii.

La nunta lui Simon Zilotul, Iisus Hristos a făcut prima minune, preschimbând apa în vin fiindcă nu era suficient vin pentru petrecere.

Cine a fost Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântului Apostol Simon Zilotul i s-a dat numele de "Canaanitul" și de "Zilotul" spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon, "fratele Domnului", urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.

Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc, relatează crestinortodox.ro. Sfântul Simon Zilotul se trăgea din Cana Galileei, iar Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului îl cunoșteau, Cana Galileei fiind aproape de Nazaret, locul Nașterii Mântuitorului.

Sfântul Apostol Simon Zilotul a propovăduit, alături de ceilalți Apostoli, Evanghelia în toată lumea.

Sfântul Apostol Simon Zilotul a propovăduit Evanghelia și a popularizat credința în Iisus Hristos în Mauritania, Africa și Britania. În această ultimă provincie romană Sfântul Apostol Simon Zilotul avea să își găsească sfârșitul, ca un martir. El a murit la fel cum o făcuse anterior Cel pe care L-a Slujit, Domnul nostru Iisus Hristos, fiind răstignit de către necredincioșii din Britania.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Moaștele Sfântului Simon Zilotul

O parte din moaștele Sfântului Simon Zilotul se află în București, la Biserica Podeanu, aflată pe strada Dornei, în apropierea Pieței Chibrit. Moaștele Sfântului Simon Zilotul din Capitală sunt acoperite de un baldachin construit după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se află moaștele Sfinților Chiril și Metodiu.

Cei mai mulți credincioși care vin să se roage la moaștele Sfântului Simon Zilotul, aflate la Biserica Podeanu din Capitală, sunt cei care se pregătesc să se căsătorească sau care își doresc să se căsătorească.

Având în vedere că la nunta Sfântului Simon Zilotul a fost prezent Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Simon Zilotul este recunoscut că vine în ajutorul celor care se pregătesc sau își doresc să se căsătorească.

Iată ce declara părintele paroh Vasile Ailioaei, pentru crestinortodox.ro, despre modul în care moaștele Sfântului Simon Zilotul au ajuns la biserica Podeanu: "Moaștele Sfântului Simon Zilotul au fost aduse aici din 1971, atunci când episcopul Valerian (n.r.

Prea Sfințitul Valerian Zaharia- episcop al Oradiei) a venit și s-a sălășluit într-una din casele parohiale ale acestei parohii. Preasfințitul Valerian ajunge în București pentru că s-a opus autorităților comuniste care doreau închiderea mânăstirilor în urma decretului 410. Din 1971 și până în 1996 a fost cu adevărat o taină. Episcopul Valerian era cel care păstra moaștele Sf. Apostol Simon Zilotul, se închina lor și nu lăsa pe nimeni să intre în acea cameră, decât numai pe cei apropiați.
Înainte de a-și da sfârșitul în mâinile lui Dumnezeu a lăsat ca această taină să fie cunoscută"
.

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 9 mai 2022. Două sărbători importante la începutul săptămânii. Cum trebuie să te rogi pentru a avea o săptămână bună

Rugăciune pentru fericirea în căsnicie către Apostolul Simon Zilotul

Sfinte, slăvite şi întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos şi pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, şi a fi însuţi văzător al preaslăvitei minuni a Domnului! Cu credinţă şi cu dragoste ne rugăm ţie: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzeşte-ne şi ocroteşte-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavoleşti şi de căderile în păcat, şi mijloceşte ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea   mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locaşuri ale Raiului, unde tu acum sălăşluieşti şi te veseleşti. Aşa, Apostole al Mântuitorului, nu ne ruşina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător şi acoperitor toată viaţa noastră, şi ne ajută a săvârşi viaţa aceasta vremelnică întru bună credinţă şi cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârşit creştinesc și paşnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului şi de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moştenim Cereasca Împărăţie şi să preaslăvim numele cel de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Pe ce dată pică Înălțarea în acest an și ce sărbătoresc românii în această zi sfântă

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.