Parlamentarii români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis au transmis mesaje cu prijeluj marcării zilei de 9 mai, Ziua Europei.
În fiecare an, pe 9 mai, sărbătorim Ziua Europei
În fiecare an, pe 9 mai sărbătorim Ziua Europi care marchează încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa şi capitularea Germaniei Naziste.
Pe lângă această semnificație, ziua de 9 mai sau Ziua Europei marchează și semnarea Declarației Schuman din 9 mai 1950.
În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care în fiecare an, pe 9 mai, sărbătorim Ziua Europei.
Ce mesaje au transmis parlamentarii români cu ocazia acestei zile
În frunte cu președintele Klaus Iohannis, parlamentarii români au transmis mesaje cu prijeluj marcării zilei de 9 mai, Ziua Europei.
Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.
Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.
Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.Vă arătăm mai jos ce mesaje au transmis parlamentarii români cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.
Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei
Premierul Nicolae Ciuca a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul marcării zilei de 9 mai, Ziua Europei.
„Ziua Europei marchează momentul de referință de acum 72 de ani, în care șeful diplomației franceze de la acea vreme, Robert Schuman, prezenta celebra Declarație care îi poartă numele, pusă la punct împreună cu Jean Monnet. A fost un prim pas hotărât către crearea Uniunii Europene.
Trecuseră doar 5 ani de la sfârșitul unui război devastator, care a zguduit întreaga lume și a provocat numeroase pierderi umane și economice. Iar planul celor doi părinți fondatori ai construcției europene avea la bază conceptul de solidaritate și ideea unei comunități de interese pașnice, care să facă imposibilă reizbucnirea unui nou conflict distrugător.
Cu rănile încă deschise, Europa se pregătea să închidă porțile amenințărilor care îi puteau aduce nimicirea.
În timp ce Estul Europei a rămas sub povara grea a unui autoritarism de stânga, germenii Europei Unite au început să rodească în Vest, devenit model de înțelegere, prosperitate și dezvoltare. Ruinele au lăsat, treptat, locul unui viitor bazat pe construcție, cooperare și viziune comună democratică și economică.
Eliberarea lagărului comunist, pentru care românii au plătit un scump tribut de sânge, ne-a oferit șansa de a ne alătura celui mai impresionant proiect al păcii și bunăstării- Uniunea Europeană.
În cei 15 ani de la aderare, pe care îi sărbătorim în acest an, românii s-au bucurat și au demonstrat că merită să fie parte a construcției europene, confirmând vocația noastră de popor atașat valorilor democratice”, se arată în mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia zilei de 9 mai.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui Ucrainei
Mesajul premierului Nicolae Ciucă face referire și la agresiunea militară rusă din Ucraina care se desfășoară lângă granițele noastre.
„Dacă până de curând gândurile noastre se îndreptau mai degrabă către prosperitate, către dezvoltare economică, iată că azi, din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, la granițele noastre, la granițele Uniunii Europene, revenim la viziunea părinților fondatori ai Uniunii noastre.
Primele cuvinte ale Declarației Schuman sunt astăzi la fel de actuale - „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”. Acum, când spectrul războiului amenință din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate și solidaritate și face toate eforturile pentru apărarea păcii.
Unitatea și coeziunea statelor membre, coerența reprezentării intereselor noastre prin instituțiile UE sunt susținute prin umanitatea arătată de cetățenii noștri. Iar românii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care și-au deschis ușile caselor pentru refugiații ucraineni, că valorile pe care le împărtășim la nivel european sunt reale, că solidaritatea este calea dezvoltării noastre împreună”, arată mesajul premierului.
Mesajul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei
Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru marcarea zilei de 9 mai, Ziua Europei.
„Unul dintre motivele pentru care a fost fondată Uniunea Europeană a fost tocmai acela de a pune capăt războaielor care au măcinat-o întreg secolul trecut.
Din această perspectivă, conflictul de la granițele țării noastre este o dovadă în plus a importanței capitale pe care o are apartenența României la Uniunea Europeană, dar și la NATO.
De Ziua Europei trebuie în primul rând să transmitem un mesaj clar împotriva celor care contestă beneficiile acestei apartenențe.
Fără UE, am fi total irelevanți. E o iluzie să crezi că poți să faci ceva singur, de aceea este foarte important să păstrăm un context european stabil și să combatem curentele extremiste și populiste.
Românii sunt printre cei mai pro-europeni dintre cetățenii UE. Dar acesta nu este un dat de la Dumnezeu. Toți avem datoria să păstrăm acest lucru. Iar asta înseamnă ca împreună – toate statele membre ale UE, să reușim să dăm un răspuns credibil în fața problemelor cu care se confruntă oamenii.
Cetățenii au nevoie să știe că statele naționale și Uniunea Europeană luptă alături de ei pentru a trece peste această perioadă grea.
Este nevoie de un plan de acțiune comun, care să însemne protejarea tuturor cetățenilor europeni- fie că sunt germani, francezi, spanioli sau români. Este o necesitate strategică să avem o direcție clară și să acționăm toți pe o singură voce, a unei Europe puternice.
La mulți ani, de Ziua Europei!„, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu cu ocazia zilei de 9 mai.