Noi reguli pentru plata taxelor, impozitelor și amenzilor. Instituţiile şi autorităţile publice, obligate să accepte plata cu cardul efectuată online

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 feb 2023, 04:50

Taxele, impozitele sau amenzile vor putea fi plătite și online, cu cardul, începând din acest an

Sursa: unsplash

Impozitele, taxele, contribuţiile și amenzile vor putea fi plătite online, cu cardul, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis. Iată ce prevede legea și ce reguli se aplică în cazul instituţiilor şi autorităţilor publice.

O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis schimbă radical modul în care românii își vor putea plăti taxele, impozitele sau chiar amenzile. Mai exact, companiile care furnizează servicii de utilități, instituțiile publice și autoritățile vor fi obligate să accepte şi plata cu carduri efectuată online. De când se aplică legea și când vor putea fi făcute primele plăți online?

Plata online cu cardul a taxelor, impozitelor și amenzilor. O nouă lege a intrat în vigoare

Autoritățile din România, instituțiile statului, dar și companiile care furnizează servicii de utilitate publică, mai exact electricitate, salubritate sau apă-canal vor avea obligația de a permite plata cu cardul online, de la distanță. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, astfel că se aplică începând cu data de 9 mai 2022.

Prin această lege se dorește ca românii să aibă posibilitatea de a face plăți folosind sisteme moderne.

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să accepte plata online cu cardul, nu doar plata fizică efectuată cu carduri de debit, de credit sau preplătite, așa cum se întâmpla până în prezent.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr.

273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice”, prevede legea care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cât costă rovinieta în 2022 și ce pățesc șoferii care circulă fără aceasta pe drumurile naționale

Când vor putea face românii primele plăți online cu cardul? 

Potrivit legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiile şi autorităţile publice din România au la dispoziție 6 luni de la intrarea legii în vigoare pentru a pune la punct un sistem electronic modern de plată la distanță. Astfel, românii ar putea începe să își plătească taxele, impozitele, contribuțiile și amenzile cu cardul online undeva în luna noiembrie a acestui an.  

Exceptate de la această obligație vor fi, potrivit legii, „entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice.”, potrivit agerpres.ro.

Conform legii, instituțiile publice vor include în bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor necesare pentru administrarea şi operarea terminalelor de plată, programelor informatice şi aplicațiilor de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță. 

Citeste si: Marius Budăi, despre înghețarea veniturilor: "Trebuie să spunem şi adevărul”