Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a emis un comunicat de presă prin care i-a informat pe absolvenții de învățământ din promoția 2022 că pot beneficia de ajutor de șomaj și în acest an. În ce condiții pot obține 262 de lei pe lună, timp de 6 luni, absolvenții de liceu, facultate sau gimnaziu?
Ajutor de șomaj 2022. Cum poate fi obținut acest ajutor din partea statului?
Absolvenții de studii gimnaziale, profesionale, speciale, liceale, postliceale sau superioare, de stat ori particular, pot beneficia de ajutor de șomaj în anul 2022. Anunțul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acest ajutor este oferit de stat pentru absolvenții care nu își găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la momentul finalizării studiilor.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunțat că absolvenții de învățământ din promoția 2022 trebuie să se înregistreze în evidențele instituției pentru a putea
În cazul în care nu reușesc să își găsească un loc de muncă la 60 de zile de la momentul absolvirii, persoanele care au urmat și absolvit instituții de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior pot obține ajutorul de șomaj de la stat.
Mai exact, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile de la momentul absolvirii unei instituții de învățământ.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut-o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Citeste si: Noul program RABLA 2022: Primești bani fără să-ți cumperi mașină
Ajutor de șomaj 2022 pentru absolvenți. Ce acte sunt necesare pentru dosar?
Absolvenții unei instituții de învățământ care nu reușesc să își găsească un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la momentul absolvirii trebuie să depună un dosar pentru a solicita indemnizația de șomaj 2022. Acesta trebuie să conțină mai multe acte, după cum urmează:
- actul de identitate;
- diploma de absolvire sau adeverința din care să rezulte data absolvirii;
- Curriculum Vitae;
- declarație pe proprie răspundere- privind starea de sănătate;
- acord de utilizare a datelor cu caracter personal
Actele trebuie depuse la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază.
Ce valoare are indemnizația de șomaj în anul 2022?
Potrivit legii, indemnizația de șomaj se calculează ținând cont de indicatorul social de referință. În 2022, indemnizația de șomaj reprezintă 50% din valoarea acestuia. Mai exact, pentru că în 2022 valoarea indicatorului social de referință (ISR) este 525,5 de lei, acest lucru înseamnă că ajutorul de șomaj 2022 va fi de 262 de lei.
Ajutorul de șomaj 2022 se acordă timp de șase luni, timp calculat din momentul în care se termină cele 60 de zile de la momentul absolvirii instituției de învățământ.
Autoritățile au precizat că nu pot beneficia de ajutor de șomaj 2022 următoarele persoane:
- absolvenții care la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii
- absolvenții care realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă
- absolvenții care îndeplinesc condiții de pensionare
- absolvenții care la data absolvirii aveau loc de muncă
- absolvenții care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă
- absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.