Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 feb 2023, 10:00

Sfântul Ioan Valahul

Sursa: doxologia.ro

Joi, 12 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un mare sfânt, care a pătimit mult pentru credința în Hristos.

Joi, 12 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Valahul, care a trăit în secolul al XVII-lea.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644 din părinți creștini. La vârsta de 15 ani a ajuns rob în Imperiul Otoman. Pe drumul spre Constantinopol un păgân a pus ochii pe el și l-a cumpărat cu gândul de a-l sodomiza, relatează crestinortodox.ro. "Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!", i-a spus păgânul.

"Ba stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!", i-a răspuns tânărul Ioan.

Ioan l-a omorât pe cel care voia să îl sodomizeze, apărându-și demnitatea și curăția. Agarenii, păzitorii robilor, au aflat că Ioan și-a ucis stăpânul, așa că l-au legat în lanțuri și l-au dus legat spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii celui ucis.

Femeia a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a promis acestuia că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat. După doi ani de refuz, Ioan Valahul a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță. A fost supus la mai multe chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat la data de 12 mai 1662.

Sfântul Ioan Valahul s-a alăturat, astfel, pe 12 mai 1662 numeroșilor martiri care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința în Hristos.

Ioan Valahul s-a urcat la Domnul și a devenit sfânt pentru credința lui.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe un mare sfânt Apostol! Rugăciunea pentru fericire în căsnicie pe care trebuie să o spui astăzi!

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4

Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor, şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii...

Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumuseţat cu curăţia, tânărul ostaş al Mântuitorului, luminând pe toţi cei ce strigă: Bucură-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 11 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți! Azi e dezlegare la pește!

 

 


Alin Oprea a fost invitat în platoul emisiunii „Follow us”, prezentată de Ilinca Vandici și Teo Trandafir. Acesta a reacționat după declarațiile făcute de fosta soție la podcastul lui Bursucu'.