Superstiții VINERI 13, zi cu ghinion. Ce nu ai voie să faci în această zi

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 ian 2023, 08:37

Ce să nu faci vineri 13 ca să nu atragi suferința și ghinioul asupra ta

Sursa: PixaBay

Superstițiile referitoare la ghinionul adus de ziua de vineri 13 sunt înrădăcinate adânc în tradiția populară. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi ca să nu atragi suferința, iar ghinionul să nu se abată asupra ta.

Încă din cele mai vechi timpuri, ziua de vineri 13 a fost considerată cea mai ghinionistă zi din an, zi în care ghinionul și suferința se pot abate asupra oamenilor.

De aceea, pentru a se proteja de energia negativă și de eventuale catastrofe care pot avea loc din cauza zilei de vineri 13, s-au creat superstiții transmise din generație în generație.

Aceste superstiții legate de ziua de vineri 13 au avut menirea de a proteja de suferință și de ghinion pe cei care le respectau cu sfințenie, potrivit tradiției populare. 

Citește și: Horoscop chinezesc vineri, 13 ianuarie 2023: Zodiile care au de suferit. Ziua de VINERI 13 le tulbură echilibrul

De ce ziua de vineri 13 e zi cu ghinion 

Superstițiile referitoare la ghinionul și suferința  aduse de alăturarea numărului 13 zilei de vineri, fenomen care are loc o dată sau de maxim 3 ori pe an, sunt adânc înrădăcinate în cultura internațională, nu doar în cea românească.

Potrivit istoricului Donald Dossey, originea ghinionistă a numărului „13” își are rădăcinile într-un mit nordic despre 12 zei care petreceau la Valhalla. Zeul Loki, care nu a fost invitat, a sosit ca al 13-lea invitat și a aranjat ca Höðr să-l ucidă pe Balder cu o săgeată cu vârful din vâsc.

Dossey spunea: „Balder a murit și întregul Pământ s-a întunecat. Întregul Pământ a plâns. A fost o zi proastă, nefericită”. Acest eveniment major din mitologia nordică a făcut ca numărul 13 să fie considerat ghinionist și aducător de suferință. 

Citeste si: Horoscop chinezesc vineri, 13 mai 2022: Feriți-vă de suferință! Ziua de vineri va declanșa adevărate furtuni în sufletele Tigrilor, Dragonilor și Cocoșilor

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, tocmai din cauza acestui mit cu zeii din Valhalla.

Ziua de vineri 13 a început să fie considerată o zi aducătoare de ghinion și suferință începând cu anul 1852, atunci când publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”. 

Superstiții: Ce nu ai voie să faci în ziua de VINERI 13 

Există totuși și niște superstiții prin care, potrivit tradiției populare, ne putem feri de ghinionul și suferința pe care ziua de vineri 13 le pot aduce în viața oamenilor. 

Și deși Biserica Catolică a declarat că superstiţiile sunt păcate şi din ce în ce mai multe dicţionare definesc termenul de „superstiţie” drept o credinţă iraţională, sunt mulți cei care respectă superstițiile referitoare la ziua de vineri 13 ca să nu atragă ghinionul și suferința asupra lor sau a

familiei. 

Unele dintre cele mai cunoscute superstiții referitoare la ce să nu faci în ziua de vineri 13 pentru a te proteja de suferință este să nu porți haine de culoare neagră. Superstiția spune că cine poartă vineri 13 negru în scurt timp va fi îndoliat. 

O altă superstiție referitoare la ce să nu faci în ziua de vineri 13 pentru a te proteja de suferință este nu te muți, sau să nu începi un loc de muncă nou. Potrivit supersiției, orice începe în ziua de vineri 13 va fi sortit eșecului. 

Dacă într-o zi de vineri 13 o pisică neagră îți va tăia calea, pentru a te proteja de o posibilă suferință sau ghinion ce s-ar putea abate asupra ta trebuie să faci trei pași în spate și să scuipi în sân, potrivit superstițiilor legate de ziua de vineri 13. 

O altă superstiție legată de această zi este referitoare la căsătorii care se vor destrăma dacă au fost făcute vineri 13. Așa că, dacă vrei să te protejezi de suferința cauzată de o posibilă despărțire, cel mai bine este să alegi o altă dată pentru a-ți uni destinul. 

 

Taguri: