LIVE UPDATE Ziua 79 de război în Ucraina. Vladimir Putin a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz 

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 mai 2022, 16:35

Războiul dintre Rusia și Ucraina, ziua 79

Sursa: pexels

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în cea de-a 79-a zi, iar situația este în continuare tensionată. Apar noi informații despre armata Rusiei. Un convoi cu ajutoare din Franța va ajunge vineri la Suceava.

Războiul dintre Rusia și Ucraina parte departe de final, având în vedere că ambele țări sunt hotărâte să lupte până la capăt pentru a-și atinge obiectivele. Președintele Volodimir Zelenski își dorește să discute cu Vladimir Putin, dar nu să poarte o discuție prin care „să îi salveze fața acestuia”, având în vedere agresiunile împotriva Ucrainei din ultima perioadă. În urma negocierilor care au avut loc în trecut, cele două țări nu au putut restabili pacea. 

Datele arată că, până în prezent, mai bine de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei ruse. 

UPDATE ORA 16:30: Vladimir Putin a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz 

Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au avut o discuție referitoare la situația din Ucraina, dar și la evacuarea civililor de la Azovstal. Din informațiile prezentate de Kremlin, civilii ar fi fost evacuați.

„S-a mai menționat că, cu participarea reprezentanților ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, au fost evacuați civili, care au fost reținuți de forțele de securitate ucrainene la uzina Mariupol Azovstal. A fost făcută o evaluare fundamentală a stării de lucruri în negocierile ruso-ucrainene, care sunt în esență blocate de Kiev”, arată comunicatul Kremlinului.  

UPDATE ORA 14:24: Rusia, noi măsuri împotriva României

Rusia a luat decizia de a expulza zece funcționari români de la Ambasada României de la Moscova. Acest lucru este, de fapt, o reacție la expulzarea unor diplomați ruși de la Ambasada Rusiei din București.  Cei 10 funcționari au fost declarați de Rusia „ personae non gratae”.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca  personae non gratae  10

persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea  personae non gratae  de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor  Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse.”

, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

 

UPDATE ORA 13:00: Oficial ONU, mesaj pentru Vladimir Putin: „Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, trebuie să deschizi porturile”

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, i-a transmis un mesaj direct lui Vladimir Putin prin care i-a cerut să deschidă porturile ucrainene de la Marea Neagră. Oficialul atenționează că dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci întreaga lume se va confrunta cu o calamitate. 

„Milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile astea sunt blocate. Dacă ai vreo inimă pentru restul lumii, indiferent de ce crezi despre Ucraina, trebuie să deschizi acele porturi”, a spus Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley.

UPDATE ORA 11:50: Antony Blinken vine în Europa

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va veni în Europa în acest weekend pentru a purta discuții cu aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană. În cursul zilei de sâmbătă, acesta va pleca spre Germania, urmând să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din Alianţa Nord-Atlantică, reuniune care va avea loc la Berlin.

UPDATE ORA 10:10: Armata Ucrainei, peste 100 de atacuri în 24 de ore

Ucraina a anunțat că armata sa a lansat mai bine de 100 de atacuri cu rachete, artilerie şi avioane împotriva armatei ruse, în ultimele 24 de ore, cu scopul de a apăra sudul țării. În Herson, Ucraina acuză Rusia că își dorește să organizeze un pseudo-referendum pentru ca această zonă să fie inclusă în Federaţia Rusă. Bombardamentele continuă și în Nikolaev, instalaţiile industriale, infrastructura urbană şi suburbană fiind cele mai afectate. 

LIVE UPDATE Ziua 79 de război în Ucraina. De ce folosește Rusia cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere în echipamentele militare?

Se pare că sancțiunile occidentale asupra Rusiei încep să producă efecte. Potrivit secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, armata rusă ar folosi cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere pentru unele echipamente militare, având în vedere că exporturile de tehnologie din SUA către Rusia au scăzut cu 70%. 

„Avem relatări de la ucraineni că atunci când găsesc echipamente militare rusești pe teren,acestea sunt pline cu semiconductori pe care i-au scos din mașini de spălat vase și frigidere. Abordarea noastră a fost să tăiem accesul Rusiei la tehnologie, pentru a le paraliza capacitatea de a continua operațiunea militară. Și exact asta facem”, a explicat secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, potrivit digi24.ro, care citează Washington Post

În timp ce armata rusă se pare că întâmpină dificultăți, Ucraina are în continuare parte de sprijin. Un nou convoi cu ajutoare din Franța pentru Ucraina va ajunge vineri la Suceava. Aceasta este programat să ajungă vineri seara la hub-ul din Suceava. Este vorba despre 115 tone de echipamente şi alimente şi 13 vehicule noi.

Citeste si: Ambasadorul Rusiei a fost umilit la Varșovia! Oficialul a fost stropit cu vopsea drept în față. Acum, Rusia amenință Polonia cu răzbunare

Ministrul de externe al Marii Britanii cere acces pentru Ucraina la echipamentele militare NATO

Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii, a participat la o întâlnire a miniștrilor de externe G7 din Germania și a cerut ca Ucraina să aibă acces la echipamentele militare NATO. Liz Truss este de părere că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să dispară doar în momentul în care trupele rusești vor părăsi Ucraina, dar și că Vladimir Putin nu face altceva decât să se umilească în momentul de față.

 „Putin se umilește pe scena mondială”, a spus Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii.

Citeste si: Fostul aliat al lui Vladimir Putin a fost de acord ca 100 de voluntari ai țării să se alăture Ucrainei în lupta cu Rusia