Amenzi usturătoare pentru cei care campează ilegal pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, dar și în Delta Dunării. Amenzile vor fi majorate cu 800 la sută

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 feb 2023, 02:15

Camparea ilegală în Delta Dunării sau pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu va fi aspru predepsită

Sursa: unsplash

Pentru a-i descuraja pe turiștii care campează ilegal pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, dar și în Delta Dunării, autoritățile au decis să majoreze amenzile cu 800 la sută. Iată ce amenzi riscă cei care încalcă legea.

În prezent, persoanele care campează ilegal pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, dar și în Delta Dunării sunt sancționate de lege, dar pentru că amenzile sunt foarte mici, turiștii continuă să se instaleze în aceste zone, chiar dacă reprezintă un patrimoniu UNESCO. Pentru a stopa acest fenomen, autoritățile au decis că este nevoie ca amenzile să fie majorate cu 800 la sută începând de anul viitor.

De când vor crește amenzile pentru cei care campează ilegal pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu și în Delta Dunării?  

În fiecare an, o mulțime de turiști ajung în timpul verii pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, dar și în Delta Dunării. Aceștia își instalează ilegal corturile, rulotele sau mașinile, iar la plecare lasă o mulțime de gunoaie în urma lor.

Pentru a proteja aceste zone care fac parte din patrimoniul UNESCO, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a decis că este nevoie ca taxele de acces în Delta Dunării să crească, dar și amenzile pentru cei care încalcă legea și campează ilegal în aceste zone.

Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD, este de părere că amenzile prea mici îi determină pe turiști să ignore regulile. În prezent, o persoană care campează ilegal în zona plajelor sălbatice Vadu şi Corbu, dar și în Delta Dunării riscă o amendă în valoare de 35 de lei, iar dacă este plătită într-un

interval de 14 zile, aceasta se reduce la jumătate, mai exact 17,5 lei. Astfel, pentru a-i descuraja pe cei care vor să încalce legea, amenzile ar urma să crească cu 800 la sută, însă acest lucru se va întâmpla de anul viitor, autoritățile motivând că este nevoie de timp pentru ca informația să ajungă la turiști. 

„Mulți dintre cei cu care ne-am consultat spuneau că trebuie să avem în vedere un principiu: puțin se plătește, puțin se prețuiește.

Nu schimbăm regulile jocului în timpul acestuia. Așa ar fi mult mai corect față de toată lumea. Oamenii şi-au făcut planuri legate de vacanță, excursii. Inspectorul ecolog surprindea contravenientul, dădea 35 de lei din care se plătea doar 17,5. Vorbim de un cuantum ridicol
”,
a precizat spune Gabriel Marinov, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), potrivit adevarul.ro.

În ceea ce privește creșterea tarifelor de acces, decizia va fi luată de ministrul Mediului, fiind nevoie ca acesta să emită un Ordin în acest sens. 

Banii pe care Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) îi va strânge din taxele de acces și amenzi ar putea fi investiți pentru decolmatarea canalelor din Delta Dunării şi repopularea cu pește.

Astfel, după ce vor fi majorate, amenzile pentru camparea ilegală în Delta Dunării, dar și în zona plajelor sălbatice ar putea fi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei. Amenzi vor primi și cei care intră în aceste zone fără permis cu ambarcaţiuni sau mașini, valoarea acestora fiind cuprinsă între 1.000

la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei pentru persoane juridice.  

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Intrarea în zonele protejate va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, iar nerespectarea regulilor de navigație va fi pedepsită cu amenzi între 1.000-5.000 de lei. 

Citeste si: Fără parcări gratuite în București. Viceprimarul Capitalei: „Avem parcări publice goale și lângă trotuare pline de mașini”

Cât vor plăti turiștii pentru a vizita Delta Dunării începând de anul viitor? 

Taxa de acces în  Delta Dunării va crește începând de anul viitor. Dacă acum taxa pentru turiști este de 5 lei/zi, 15 lei/săptămână sau 30 de lei/an, de anul viitor noile tarife se vor majora după cum urmează 30 de lei/zi, 60 de lei/săptămână sau 200 de lei/an. 

Vor plăti mai mult și cei care merg în Delta Dunării cu ambarcațiuni. În prezent, taxa este de 20 de lei pentru o ambarcațiune pe sejur sau 100 de lei pentru un an, iar de anul viitor, taxele se vor majora după cum urmează:

  • 50 de lei/săptămână sau 100 de lei/an pentru ambarcațiunile cu capacitatea de până la 25 de CP
  • 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/an pentru ambarcaţiunile cu o capacitate cuprinsă între 25 CP şi 75 CP
  • 500 de lei/săptămână sau 1.000 de lei/an pentru ambarcațiunile cu o capacitate cuprinsă între 75 CP şi 200 CP
  • 1.500 de lei/săptămână sau 2.500 de lei/an pentru ambarcaţiunile peste 200 CP 

Pentru autovehicule, taxa de acces va fi de 50 de lei/zi, 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/an.  

Pentru rulote, taxa va fi 300 de lei/ săptămână 

Citeste si: Amenzi între 3000 și 6000 de lei pentru cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat. În ce condiții pot rămâne fără ele

 

Taguri: