LIVE UPDATE Ziua 82 de război în Ucraina. Rusia amenință, din nou, Finlanda și Suedia, pentru candidatura la NATO 

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 16 mai 2022, 12:06

LIVE UPDATE Ziua 82 de război în Ucraina. Trupele trimise de Belarus lângă graniță blochează soldați ucraineni ce ar fi putut lupta în Donbas

Sursa: PixaBay

În ziua 82 a invaziei în țara vecină României, Rusia încearcă să încercuiască forțele ucrainene din Donbas și să respingă o contraofensivă în jurul orașului Izium.

Potrivit unei evaluări britanice, forțele desfășurate de Belarus la graniță au scopul de a împiedica o parte din trupele ucrainene să lupte în Donbas.

LIVE UPDATE ora 11:51- Rusia amenință, din nou, Finlanda și Suedia, pentru candidatura la NATO  

Candidaturile Suediei și Finlandei la NATO, ca reacție la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o “gravă eroare”, ce va avea consecințe, iar aderarea lor la Alianță nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP şi EFE.

“Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecințe vor fi considerabile”, a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configurației generale a NATO, “va depinde de consecințele practice ale aderării” celor două țari la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia și Finlanda “nu ar trebui să-și facă iluzii că Rusia se va resemna pur și simplu” cu

această nouă situație, notează Agerpres. 

LIVE UPDATE ora 11:15- Momentul în care forțele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia în regiunea Harkov

Momentul în care armata ucraineană a ajuns la granița cu Rusia în regiunea Harkov a fost filmat.

 

LIVE UPDATE ora 11:11 Atac cu rachete, în Odesa

În urmă cu puțin timp, a avut loc un atac cu rachete în Odesa. Atacul a cauzat daune infrastructurii. Totodată, mai multe clădiri au fost distruse și a izbucnit un incendiu, potrivit CNN.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

LIVE UPDATE ora 10:30 Ucrainenii dețin controlul a 10% din teritoriul regiunii Lugansk

În ciuda atacurilor puternice din partea forțelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de dpa.  

La Kiev, Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forțelor de apărare teritoriale, anunţă EFE și agenții de presă ucrainene. 

Trupele ruse nu au reușit să captureze încă periferiile orașelor Rubejnoe, Severodoneţk şi Lisiciansk, a indicat Gaidai într-o declarație duminică seara.

Moscova declarase săptămâna trecută că miliţiile separatiste proruse au avansat până la frontierele administrative ale regiunii Lugansk cu ajutorul armatei ruse. Gaidai a calificat aceste afirmații drept “fanteziste”.

În același timp, în regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei, trei civili au fost uciși, iar alți 13 răniți în atacurile forțelor ruse duminică, potrivit administrației regionale ucrainene, conform Ucraina. 

LIVE UPDATE ora 9:10: Acțiunile trupelor ucrainene sunt împiedicate de forțele desfășurate de Belarus la graniță

Trupele trimise de Belarus lângă graniță au ca scop cel mai probabil să blocheze o parte din trupele ucrainene, astfel încât ele nu vor putea fi trimise în Donbas, potrivit ministerului britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață privind invazia rusă în Ucraina, potrivit digi24.

În actualizarea sa zilnică, ministerul a declarat că Belarus a „ anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării”.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va imobiliza probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi desfășurate în sprijinul operațiunilor din Donbas”, a afirmat ministerul.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 81 de război în Ucraina. Soldații ruși ar fi folosit bombe cu fosfor pentru a ataca uzina Azovstal „Iadul a venit pe pământ”

Cu toate acestea, actualizarea a precizat că, în ciuda speculațiilor anterioare, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict, însă „teritoriul belarus a fost folosit ca punct de sprijin pentru avansul inițial al Rusiei asupra Kievului și a Cernihivului. De asemenea, Rusia a lansat raiduri aeriene și atacuri cu rachete din Belarus”.

„Președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să găsească un echilibru între sprijinul pentru invazia Rusiei și dorința de a evita o participare militară directă, cu riscul sancțiunilor occidentale, al represaliilor ucrainene și al unei posibile nemulțumiri în cadrul armatei belaruse”, potrivit britanicilor.

Citeste si: Elveția, decizie neașteptată ce i-a înfuriat teribil pe americani! Guvernul elvețian a început să ridice sancțiunile oligarhilor ruși!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.