Adevăratul punctaj acordat de România la EUROVISION 2022. Juriul român nu a acordat niciun punct Ucrainei

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 17 feb 2023, 00:15

Adevăratul punctaj acordat de România la EUROVISION 2022

Sursa: Instagram Eurovision 2022

Scandal fără precedent la EUROVISION 2022, acolo unde România nu a fost lăsată să prezinte adevăratul punctaj acordat de juriu, iar votul i-a fost schimbat. Acesta este adevăratul punctaj acordat de România, în care membrii juriului nu au acordat niciun punct Ucrainei.

Adevăratul punctaj acordat de membrii juriului din România la EUROVISION 2022 a fost făcut public de către Televiziunea Română. Acesta a fost înlocuit de organizatorii EBU cu câteva minute înainte ca prezentatoarea din România, Eda Marcus, să intre în direct pentru a comunica deciza juriului român.

Citeste si: De ce nu a fost lăsată România să acorde puncte Moldovei la EUROVISION 2022. Cine nu i-a permis României să comunice votul juraților de la București

Adevăratul punctaj acordat de România la EUROVISION 2022

Adevăratul punctaj acordat de membrii juriului din România la EUROVISION 2022 a fost făcut public de către Televiziunea Română. 

Scandalul punctajului de la EUROVISION 2022 continuă după ce juriul României a fost scos din concurs chiar înainte de anunțarea votului, atunci când prezentatoarea Eda Marcus se pregătea să intre în direct în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. 

Citeste si: Mesajul lui Volodimir Zelenski, după victoria de la EUROVISION 2022: „Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa”

Televiziunea Română, care a cerut deja explicaţii EBU referitoare la motivele pentru care au înlocuit votul juriului din România, a făcut publică componența membrilor juriului și adevăratul punctaj acordat de România la EUROVISION 2022. 

Potrivit unui comunicat emis de TVR și citat de libertatea.ro, componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi. 

Aceștia au stabilit adevăratul punctaj acordat de România la Eurovision 2022, dar care a fost înlocuit în ultima clipă de reprezentanții EBU, fără a oferi un motiv concret pentru care au făcut asta. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acesta este adevăratul punctaj acordat de România la EUROVISION 2022

  • Moldova – 12 puncte
  • Grecia – 10 puncte
  • Polonia – 8 puncte
  • Olanda – 7 puncte
  • Azerbaidjan – 6 puncte
  • Australia – 5 puncte Italia – 4 puncte
  • Spania – 3 puncte
  • Finlanda – 2 puncte
  • Lituania – 1 punct

România nu a acordat niciun punct Ucrainei la EUROVISION 2022 

Deși conform adevăratului punctaj acordat de România la EUROVISION 2022 membrii juriului nu au acordat niciun punct Ucrainei reprezentată în concurs de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania„, reprezentanții EBU care au prezentat punctajul oferit de țara noastră au acordat cele 12 puncte Ucrainei. 

Citeste si: Ucraina a câștigat EUROVISION 2022! Ce loc a ocupat România în finala Eurovision Song Contest și ce mesaj le-a transmis WRS ucrainenilor

TVR a solicitat organizatorilor Eurovision să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat într-un mod netransparent. Potrivit adevăratului punctaj acordat de membrii juriului din România la EUROVISION 2022, membrii juriului din țara noastră nu au acordat niciun punct Ucrainei. 

„Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei„, se arată într-un comunicat de presă emis de TVR. 

Înainte de prezenta presupusul punctaj oferit de membrii juriului din România la EUROVISION 2022,

EBU a comunicat că: „În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulamentare (“irregular”) în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.