7 activități distractive și educative în aer liber pentru copii

Author: Oana Iosif

Odată cu începerea verii și a vacanței, va fi nevoie să te preocupi mai mult decât de obicei de activitățile pe care le vor avea copiii în timpul liber. Dacă părinții sunt mai mereu ocupați, iar concediile nu se pot întinde pe aceleași perioade ca vacanțele celor mici, seara sau în weekend este bine să îți faci, totuși, timp pentru a petrece câteva ore împreună cu cei mici, în aer liber. Acest lucru nu este important doar din perspectiva sănătății copilului, ci și din cea a acumulării de cunoștințe și de dezvoltare a îndemânării. În plus, cu cât mai mult te vei implica în preocupările și activitățile copilului tău, cu atât comunicarea voastră va fi mai bună și relația mai sudată. Majoritatea copiilor debordează de energie care trebuie consumată într-un mod pozitiv. Activitățile și jocurile variate în aer liber le dezvoltă și atenția, concentrarea, reflexele, imaginația și spiritul de echipă.

Activități de făcut afară împreună cu copiii

3 Clasice: șotronul, coarda și elasticul

Cu siguranță, și părinților li se vor trezi amintiri plăcute învățându-i pe cei mici jocurile propriei copilării. În plus, săritul corzii este practicat inclusiv de sportivii de performanță, pentru îmbunătățirea condiției fizice. La urma urmei, câteva sărituri în plus nu dăunează nimănui și pot fi chiar binevenite pentru persoanele care au joburi mai degrabă statice.

Activități în aer liber cu plante pentru copii

Este benefic pentru copii să cunoască natura îndeaproape, să înțeleagă modul în care se dezvoltă plantele și cum trebuie să fie îngrijite. În plus, cei mici adoră să aibă proiecte care să le arate că acțiunile lor contează cu adevărat și să vadă rezultate imediate. O idee care poate fi aplicată atât în aer liber cât și în orele petrecute acasă este alcătuirea de terarii.

De-a v-ați ascunselea

Jocul este amuzant și provocator la orice vârstă. Există și variante mai moderne ale jocului în care pe vremuri toată lumea se ascundea și unul singur trebuia să îi descopere pe ceilalți. De exemplu, se poate ascunde unul singur, iar toți ceilalți să îl caute pe el.

Vânătoare de „comori”

În mod similar tradiției ascunderii, respectiv căutării ouălor de Paște, puteți duce la iarbă verde o sumă de obiecte pe care să le ascundeți strategic, într-un anumit areal. Puteți ascunde și indicii sau bilețele cu ghicitori care să îi conducă pe copii către un singur „trofeu” final. Vă veți distra în mod sigur, cu toții!

Aruncarea la țintă

Cu un simplu cerc făcut chiar și din sfoară și o minge, vă puteți exersa împreună cu cei mici precizia cu care aruncați la țintă. Țineți socoteala reușitelor, pentru a putea ține punctajul, dar aveți grijă să pregătiți din timp recompense similare pentru toți participanții. Astfel, va exista și un câștigător care se va bucura de realizarea celui mai mare număr de puncte, iar ceilalți se vor obișnui cu ideea că nu este o tragedie să fie pe locul 2 sau 3 și că pentru a progresa este nevoie să exerseze mai mult – lucru valabil și la școală sau în alte domenii ale vieții. O surpriză dulce îi va binedispune chiar și pe cei care nu „digeră” foarte ușor ideea că au fost depășiți de un concurent.

Vara este lungă, iar idei de activități în aer liber cu plante pentru copii si nu numai sunt multe și mărunte, însă cele de mai sus nu necesită nici o pregătire specială și pot fi jucate atât la oraș, cât și în vârf de munte.

Sursa foto: Pixabay.com