Ce conține echipamentul de fotbal și cum îl alegi?

Autor: Oana Iosif

Un echipament de fotbal complet asigură confort și siguranță, se curăță ușor și rezistă cu brio, atât în cazul spălărilor multiple, cât și la contactul cu suprafața de joc. Vrei să mergi mai des la teren, odată cu venirea verii, sau ai de gând să îl înscrii pe copil la o școală de fotbal?

Analizăm astăzi toate elementele din alcătuirea unui echipament de fotbal complet, criteriile de care ții să cont, atunci când le alegi, dar și principalele beneficii pe care acestea le asigură, atunci când știi cu exactitate ce produse trebuie să comanzi.

Ce include echipamentul jucătorului de câmp?

Iată din ce este compus echipament pentru fotbal complet al unui jucător, care activează în teren pe una dintre următoarele poziții: atacant, mijlocaș sau fundaș:

Tricoul și sortul

Cele două elemente vestimentare esențiale din echipamentul de joc nu conțin buzunare și sunt realizate din material sintetic, așa cum este, de exemplu, poliesterul. Acesta elimină cu succes transpirația produsă în urma efortului, astfel încât jucătorul să nu joace în haine ude.

De asemenea, este un material ce permite o circulație foarte bună a aerului. Aceasta caracteristică de produs este una deosebit de importantă, deoarece se reduce astfel disconfortul termic (mai ales în zilele de vară) resimțit de jucător.

Șortul și tricoul de fotbal pot fi inscripționate cu elemente grafice ale școlii de fotbal respective, în contextul în care cel mic va urma astfel de cursuri. În cazul antrenamentelor de fotbal amatori, prezența numărului de pe spatele tricoului nu este obligatorie.

În condiții de antrenament la fotbal pe vreme rea, se poate purta un trening, sau o bluză completată de o pereche de pantaloni, realizate dintr-un material ce permite o mobilitate foarte bună și rezistă fără probleme, în cazul căzăturilor sau al tragerilor de echipament.

Ghetele de fotbal

Acest element important al unui echipament de fotbal se alege în funcție de suprafața terenului pe care se desfășoară meciurile sau antrenamentele:

  • ghete pentru iarbă naturală - ghetele FG (Firm Ground), ce dispun de crampoane fixe, conice sau lamelare, din material precum PU / TPU / cauciuc.

  • ghete pentru teren noroios - ghetele SG (Soft Ground), ce dispun de crampoane din metal sau filet, pentru o aderență bună pe suprafață alunecoasă.

  • ghete pentru iarbă sintetică - ghetele AG (Artificial Grass), ce dispun de crampoane de dimensiuni reduse și formă circulară; alternative pentru acestea: ghetele MG (Multi-Ground) sau ghetele hibrid FG / AG.

  • ghete pentru covor sintetic - ghetele TF (Turf), ce dispun de crampoane de dimensiuni reduse, pentru a absorbi presiunea resimțită la nivelul gleznelor.

  • ghete pentru suprafață tare - ghetele HC (Hard Ground), ce dispun de o talpă netedă, complet cauciucată și plată, fără crampoane, pentru cea mai bună aderență.

Jambierele

Jambierele (șosetele) au, de obicei, aceleași nuanțe prezente și pe celelalte piese vestimentare ale echipamentului de fotbal. Sunt realizate tot din material sintetic, pentru un confort termic optim la nivelul picioarelor. Sunt elastice și vin mulate pe picior, pentru a susține poziția corectă a apărătorilor, dar și pentru a stimula circulația sângelui la acest nivel.

Apărătorile

Elemente de siguranță din alcătuirea unui echipament de fotbal pentru meciuri și antrenamente, aplicate pe glezne și susținute pe poziția respectivă atât de elasticele proprii, cât și de jambiere. Au o formă ideală pentru anatomia acestei zone a piciorului și absorb în mod eficient loviturile pe care un fotbalist le poate primi la nivelul gleznei.

Ce include echipamentul portarului?

Mănușile reprezintă elementul definitoriu pentru echipamentul celui care apără poarta de fotbal. Acestea dispun în zona încheieturilor de un sistem de prindere velcro (arici), pentru o fixare optimă. Pe zona interioară a degetelor și în palmă, mănușile de portar sunt acoperite cu o suprafață de material ce absoarbe bine șocurile și asigură aderență pe minge.

Hainele portarului diferă din punct de vedere al cromaticii de cele purtate de coechipierii din teren. De asemenea, cel dintre buturi poate purta bluză cu mâneci lungi și pantaloni lungi, nu doar din motive ce țin de vreme, ci și pentru mai mult confort, la impactul cu solul.

Când trebuie schimbat echipamentul de fotbal?

Poți lua decizia de a înlocui echipamentul de fotbal vechi, atunci când te confrunți cu una dintre următoarele situații:

  • Elementele sale s-au deteriorat foarte mult și există riscul de accidentare, în condițiile în care continui să le porți, în timpul meciului sau la antrenamente.

  • Echipamentul de fotbal nu mai vine la fel de bine pe corp, motivele fiind fie o creștere în înălțime, fie acumularea unui surplus de kilograme; în ambele condiții, purtarea echipamentului vechi generează un nivel redus de mobilitate;

  • Echipamentul de fotbal este învechit, fie din punct de vedere al elementelor de design, fie printr-o simplă raportare la ultimele soluții tehnologice, disponibile pe piață.

Ține cont de toate aceste informații utile și comandă online toate elementele importante din alcătuirea unui echipament de fotbal complet, fie că activezi în teren, fie că stai în poartă!