Joaca este principala ocupație a copiilor, oferindu-le oportunitatea de a-și construi creierul prin dezvoltarea continuă a legăturilor neuronale. Încă din primele luni de viață, mintea copiilor se extinde prin simpla privire a mediului înconjurător, iar orice activitate suplimentară, desfășurată cu ajutorul jucăriilor educative, reprezintă un plus major, cu multe beneficii suplimentare.
Utilizarea jucăriilor educative le oferă copiilor parcurgerea mult mai profundă a fiecărei etape de dezvoltare, ajutând și la stimularea unor abilități cheie, printre care: dezvoltarea imaginației, creșterea încrederii în sine, comunicarea și dezvoltarea limbajului sau a abilităților motorii fine și grosiere.
Iată care sunt principalele avantaje ale jucăriilor educative:
1. Dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere
Orice mișcare pe care o face copilul, solicită diverse categorii de mușchi, mai mici sau mai mari. Abilitățile motorii fine se referă la mușchii mici de la mâini, degete și încheieturi, în timp ce abilitățile motorii grosiere au legătură cu mușchii de la picioare. Bineînțeles, nici alte categorii de mușchi nu trebuiesc neglijate, dar ele vor fi lucrate în paralel cu restul activităților propuse de jucăriile educative pentru copii, disponibile în magazinele de profil.
2. Gândirea creativă
Joaca liberă, în care nu există limitări sau condiționări, dar unde copiii sunt ghidați cu blândețe pentru îndeplinirea anumitor activități, reprezintă un plus major pentru gândirea creativă. Păpușile, de exemplu, permit efectuarea unor jocuri de rol care se bazează pe scenarii complexe, create chiar de copii. În acest fel, copilul exersează diverse activități și situații cu care se va întâlni destul de curând în viața reală.
3. Dezvoltarea abilității de rezolvare a problemelor
Jucăriile educative sunt realizate de echipe multidisciplinare de specialiști, astfel încât prin utilizarea lor, să fie atinse și susținute cât mai multe simțuri. Oferind activități care ajută la dezvoltarea memoriei, la coordonarea ochi mână sau la provocarea curiozității copiilor, jocurile educative ajută atât la creșterea IQ-ului, dar și la promovarea abilităților de rezolvare a problemelor.
4. Dezvoltarea abilităților de comunicare
Atunci când se joacă, copiii își dezvăluie emoțiile și comunică mai mult, atât cu părinții, dar și cu prietenii. Dacă au la dispoziție jucării educative, cei mici pot să interacționeze într-un mod mai inteligent, care să le stimuleze și abilitățile sociale, respectiv să împartă, să facă compromisuri, să colaboreze, dar și să împărtășească. Preluând jocuri de rol, copiii pot să creeze legături și să devină mai empatici.
5. Concentrare mai puternică
O jucărie educativă poate ține ocupat un copil chiar o oră întreagă. Introducerea cât mai devreme a acestui tip de jucării, îi ajută pe cei mici să stea focusați pentru mai mult timp pe o sarcină anume, susținând concentrarea. Este un beneficiu major, care îți va arăta efectele pe termen lung, inclusiv în anii de școală.
6. Ajută la crearea de legături de familie
Jucăriile educative au provocări deosebite, atât pentru copii, dar și pentru părinți. Timpul petrecut împreună oferă posibilitatea construirii unei relații de lungă durată, bazată pe sentimente pozitive. Alături de părinți, copiii primesc și îndrumarea necesară pentru a-și dezvolta imaginația și a construi relații sociale de calitate.
Jucăriile alese pentru joaca copiilor, în primii ani de viață, vor aduce un impact pozitiv asupra dezvoltării lor ulterioare. Este vorba despre abilități esențiale ce sunt utilizate pe toată durata vieții, în cele mai diverse momente și situații. Ei vor avea timp să descopere, să manipuleze și să aplice concepte importante, în timp ce se distrează.