Câte zile libere de la stat mai avem în 2022. 2 zile pică în weekend

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 feb 2023, 02:30

Iată câte zile libere de la stat mai avem în 2022 

Sursa: unsplash

La jumătatea anului 2022, românilor le-au mai rămas doar câteva zile libere de la stat. Iată câte sărbători legale mai sunt până la finalul anului 2022 și în ce zile pică acestea.

În timpul anului calendaristic, indiferent dacă sunt angajați la stat sau la privat, românii beneficiază de 15 zile libere, acestea fiind acordate cu ocazia sărbătorilor legale de peste an. Iată câte zile libere de la stat mai avem în 2022. Dintre ele, 2 pică în weekend.

Câte zile libere de la stat mai avem în 2022?

Este deja jumătatea anului 2022, astfel că românii au beneficiat de o parte dintre zilele libere acordate de stat.

Cu toate acestea, până la finalul anului 2022, românii vor mai avea parte de încă 8 zile libere. Dintre acestea, 3 vor fi acordate în luna iunie, o zi în luna august, o zi în noiembrie, iar ultimele trei zile libere din 2022 vor fi acordate în ultima lună a anului, mai exact în decembrie 2022. 

Dintre cele 8 zile libere de la stat care au mai rămas pentru anul 2022, 2 pică în weekend.

Mai exact, prima zi de Rusalii este duminica, pe 12 iunie, în timp ce Crăciunul pică în acest an tot într-o zi de duminică. 

Iată lista liberelor legale pentru anul 2022:

 

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou (sâmbătă și duminică)
  • 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni)
  • 22 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
  • 24 -25 aprilie: Paște ortodox 2022 (duminică și luni)
  • 1 mai: Ziua Muncii (duminică)
  • 1 iunie: Ziua Copilului (miercuri)
  • 12 iunie Rusalii, 13 iunie A doua zi de Rusalii (duminică și luni)
  • 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni)
  • 30 noiembrie: Sfântul Andrei (miercuri)
  • 1 decembrie: Ziua Națională a României (joi)
  • 25 decembrie, 26 decembrie: Crăciunul și a doua zi de Crăciun (duminică și luni)

Citeste si: Câte zile libere au românii de Rusalii 2022. Minivacanță la jumătatea lunii iunie

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent, sărbătorile legale care pică în weekend, deși sunt considerate zile libere, nu pot fi recuperate în cursul săptămânii. În acest context, există un proiect de lege prin care se dorește schimbarea modalității de acordare a acestor zile libere. Mai exact, autoritățile își doresc ca pentru sărbătorile legale care pică în weekend, românii să primească zile libere imediat după, astfel încât să beneficieze de toate cele 15 zile libere legale oferite de stat. 

În 2022, din cele 15 zile libere legale, 9 pică în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. 

La momentul actual, legea prevede ca persoanele care sunt nevoite să lucreze în zilele în care sunt sărbători legale să primească ulterior zile libere din partea angajatorului sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Această regulă se aplică în toate domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Angajatorii care nu respectă legea și încalcă drepturile angajaților riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.   

Ce țări din Europa oferă cele mai multe zile libere?

În timp ce România oferă 15 zile libere legale în timpul unui an, există țări din Europa unde cetățenii beneficiază de un număr mult mai mare de zile libere.

Spania este cea care oferă angajaților 38 de zile libere în timpul anului, fiind în topul țărilor cu cele mai multe sărbători legale din Europa. 

Cei care locuiesc în Elveția se bucură de 26 de zile libere, în timp ce în Albania, cetățenii primesc 21 de zile libere din partea statului. Germania oferă 18 zile libere, iar pentru cetățenii din Cipru, autoritățile oferă 16 zile libere, potrivit wall-street.ro. 

Citeste si: 1 iunie 2022, zi liberă de la stat. Când pică Ziua Copilului anul acesta