Anunț important pentru elevi. Media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze pentru admiterea la liceu. Sorin Cîmpeanu: „Notele și-au pierdut foarte mult din relevanță”

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 feb 2023, 02:50

Media anilor de gimnaziu ar putea să nu mai conteze pentru admiterea la liceu 

Sursa: pixabay, facebook Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de părere că media din gimnaziu nu ar trebui să mai conteze pentru admiterea la liceu, motiv pentru care ia în calcul modificarea Legii educației în acest sens. Care este motivul pentru care se dorește această schimbare?

Pentru admiterea la liceu, în momentul de față sunt luate în calcul notele obținute de elevi la Evaluarea Națională, dar și media celor patru ani de gimnaziu, V-VIII. Ministrul Educației a declarat că ar putea să apară schimbări în acest sens, astfel încât media din gimnaziu să nu mai conteze pentru admiterea la liceu.

Media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze pentru admiterea la liceu. Ce anunț a făcut ministrul Educației? 

După ce Legea educației va fi modificată, media din gimnaziu ar putea să nu mai conteze pentru admiterea la liceu. Informația a fost transmisă de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că Ministerul Educației ia în calcul o astfel de schimbare, mai ales în contextul în care nu există o evaluare standardizată la momentul actual. Sorin Cîmpeanu a precizat că, în opinia lui, notele din gimnaziu nu mai sunt atât de relevante la momentul actual și că nu ar trebui să joace un rol atât de important în admiterea la liceu, mai ales în contextul în

care elevii se luptă să ajungă la liceele de top, iar aceste medii din gimnaziu pot influența procesul de admitere.

„Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu. Mai degrabă, nu. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță.

Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair.”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Înscrieri Bacalaureat 2022. Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la examenul de BAC 2022

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022? Iată cât contează media din gimnaziu și notele de la Evaluarea Națională

În prezent, admiterea la liceu se face pe baza mediei obținute luând în calcul media anilor de gimnaziu V-VIII, dar și notele de la Evaluarea Națională. Mai exact, media din gimnaziu are o pondere de 20%, în timp media generală de la Evaluarea Națională 2022 are o pondere de 80%.

Media de admitere la liceu 2022 se calculează folosind formula: MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN  

ABS= este media generală din gimnaziu, adică media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN= media generală obținută la Evaluarea Națională 2022

Folosind această formulă, absolvenții de gimnaziu își pot calcula media de admitere la liceu 2022.

În cazul în care doi elevi au aceeași medie de admitere, departajarea acestora se va face luând în calcul mai multe criterii, după cum urmează:

  • media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII
  • nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale

Citeste si: Noi schimbări la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022. Cum vor fi corectate lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița