Mai multe amenzi începând din 26 mai, pentru români. Care sunt persoanele vizate

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 25 mai 2022, 13:46

De joi, românii vor primi mai multe amenzi. Care sunt persoanele vizate

Sursa: Istock

Începând cu ziua de joi, 26 mai, românii pot primi mai multe amenzi. Persoanele vizate vor fi cele care nu vor depune declarația unică de avere până pe data de 25 mai. Astăzi este data limită până la care se pot depune Declarațiile Unice în ceea ce privește contribuțiile sociale ce sunt datorate persoanelor fizice, dar și impozitul pe venit, conform unui comunicat venit din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Declarația unică de avere trebuie să fie completată și depusă de către persoanele fizice care, în anul de impunere, au realizat fie prin asociere, fie pe cont propriu pierderi/venituri din țara noastră sau din străinătate.

De asemenea, aici se încadrează și persoanele care datorează contribuții sociale obligatorii sau cele care datorează un impozit pe venit, conform Codului fiscal, relatează Romaniatv.net.

Citeste si: Ce avere are Vladimir Putin în realitate. Cât de bogat este, de fapt, liderul Rusiei

Cine trebuie să completeze declarația de avere

Declarația de avere se completează și se depune, conform sursei menționate anterior, de către toate persoanele fizice care, deși nu realizează niciun venit, optează pentru a plăti contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Mai mult decât atât, ANAF susține că DU și Formularul 230 facilitează dispunerea contribuabililor asupra destinației unei sume ce reprezină, în proporție de până la 3.5%, impozitul datorat pentru susținerea entităților nonprofit.

Aici se încadrează entitățile nonprofit care sunt înființate și care funcționează în condițiile legii, dar și în condițiile unităților de cult. De asemenea, aici trebuie să amintim și acordarea burselor private.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De unde este luat procentajul de 3,5%

 

  • Venituri din pensii,
  • Venituri din salarii și din alte venituri ce sunt asimilate salariilor,
  • Venituri provenite din diferite activități independente ce sunt realizate în baza unor contracte de activitate sportivă. Impozitul este reținut la sursă în acest caz.
  • Venituri ce provin din diferite activități independente sau din diferite activități agricole ce sunt impuse pe bază de normă de venit,
  • Venituri câștigate după folosirea bunurilor al căror venit net este determinat pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza unor norme de venit,
  • Venituri ce provin din drepruri de prorietate intelectuală sau din alte drepturi decât cele pentru care venitul net este determinat în sistem real.

 

În continuare, până pe data de 25 mai, trebuie depus și Formularul 224 ce vizează veniturile sub formă de salarii, dar și cele care sunt asimilate salariilor din străinătate ce sunt obținute de către persoanele fizice a căror activitate este desfășurată pe teritoriul țării noastre.

Citeste si: Ce avere are Elena Udrea. E obligată să plătească despăgubiri de aproape 3 milioane de euro după condamnarea din dosarul „Gala Bute”  

Ce recomandă reprezentanții ANAF

Reprezentanții ANAF au recomandat ca depunerea Declarațiilor unice să fie făcută prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță. Acest lucru trebuie făcut în conformitate cu prevederile legale care sunt, în momentul de față, în vigoare, adică prin intermediul serviciului SPV, „Spațiul privat virtual” sau, cu semnătură electronică, pe site-ul https://www.e-guvernare.ro.

Mai mult decât atât, tot până astăzi, persoanele au posibilitatea de a alege către ce entitate nonprofit, ce funcționează legal, ajunge o parte din suma din impozitul anual datorat în acest sens.