Mare atenție! O nouă amenințare cibernetică vizează utilizatorii de telefoane mobile. Sunt vizați inclusiv românii

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 25 feb 2023, 04:15

Mare atenție! O nouă amenințare cibernetică vizează utilizatorii de telefoane mobile. Sunt vizați inclusiv românii

Sursa: PixaBay

Din păcate, România se află printre cele mai vizate țări din lume de atacurile cibernetice. Hackerii au creat virusul Flubot, iar cei care sunt în cel mai mare pericol sunt utilizatorii de telefoane cu sistem Android.

Conform unui comunicat de presă al Bitdefender, hackerii Flubot se concentrează pe ţările europene, în special pe Germania, România şi Marea Britanie, cu o nouă metodă prin care încearcă să fure datele bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcționeze victimele către diverse alte escrocherii, pe iOS, potrivit digi24.ro.

Hackerii au pregătit un nou atac cibernetic. Fiți foarte atenți la ce SMS-uri primiți

„Detectată şi în luna aprilie în România, cea mai recentă campanie Flubot foloseşte aceleaşi tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunţă un conţinut fals, de obicei, un mesaj vocal. De această dată, mesajele infectate ţintesc mai uniform utilizatorii de Android şi iPhone, însă cei care folosesc Android sunt în continuare ţinta principală pentru că pot aduce câştiguri mai mari atacatorilor”, au explicat specialiștii.

Citeste si: Grupul de hackeri ruși Killnet amenință statele care susțin Ucraina! România este și ea pe listă

„Totul începe cu un SMS care distribuie un conţinut fals şi include un link infectat. Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicaţie necunoscută- în acest caz, o aplicaţie falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal”, au explicat experții în IT.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei şi utilizează aplicaţia SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în acelaşi timp date şi trimiţându-le serverului de comandă şi control operat de atacatori”,  au mai precizat aceștia.

„De asemenea, pentru că îşi modifică structura, este dificilă dezinstalarea aplicaţiei de către utilizator. Flubot nu rulează pe sistemul de operare iOS. Însă, atunci când proprietarii de iPhone accesează linkurile infectate, ei sunt redirecţionaţi către site-uri de phishing şi escrocherii”, spun specialiștii.

Citeste si: Alertă în România! Site-urile marilor aeroporturi au fost atacate de grupul de hackeri ruși Killnet

Experții în IT au mai declarat că escrocheria este „mascată într-un sondaj prin care victimele sunt încurajate să răspundă la câteva întrebări de cercetare de piaţă pentru a primi garantat un iPhone 13”.

„Dezvoltatorii Flubot consideră sistemul de operare Android o ţintă primară, dar şi-au îmbunătăţit eforturile pentru a face victime şi în rândul utilizatorilor de iPhone prin redirecţionarea lor către ameninţări informatice eficiente pe orice tip de telefon”, au subliniat experţii în securitate informatică.