Câți bani poți să scoți maxim într-o zi din contul de la bancă. Suma maximă pe care o poți retrage de la bancomat în funcție de bancă

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 26 feb 2023, 04:45

Nu poți retrage de la bancă decât o sumă limitată zilnic!

Sursa: pexels.com/PixaBay

Chiar dacă deții bani în cont și vrei să scoți o sumă mare, trebuie să știi că băncile au anumite reguli.

De la bancomat nu poți retrage cash decât o sumă limitată zilnic.

Astfel, de la bancomatele Băncii Transilvania poți extrage zilnic 5.000 de lei (suma maximă extinsă este de 10.000 de lei), de la bancomatele BCR 3.000 de lei (suma maximă extinsă este tot de 10.000 de lei), de la ING maxim 15.000 de lei pe zi, de la Raiffeisen maxim 4.000 de lei (suma maximă extinsă este de 15.000

de lei), de la Unicredit 4.000 de lei, de la CEC Bank 3.500 de lei (suma maximă 10.000 de lei), iar de la OTP Bank 4.000 de lei (suma maximă 10.000 de lei). BRD are o politică proprie, stabilind limitele de extragere de la bancomat în funcție de fiecare client în parte, potrivit wall-street.ro

Sunt mai multe reguli și în ceea ce privește transferurile de bani între conturi.

Reguli de tranzacții între persoane fizice 

Iată regulile de care trebuie să țină cont persoanele fizice atunci când transferă bani, potrivit playtech.ro:

- Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar între persoanele fizice pentru tranzacții mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei (exemplu – la vânzarea unui teren în valoare de 100.000

lei cumpărătorul poate plăti către vânzător într-o singură tranșă până la 50.000 lei în numerar și diferența se poate achita doar prin bancă).

- E interzisă fragmentarea tranzacțiilor și încasările/plățile fragmentate în relația cu o persoană fizică, pentru operațiuni cu o valoare mai mare de 10.000 lei(inclusiv creditarea societăților și plata dividendelor).

- Sunt interzise plățile și încasările fragmentate în numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000

lei, către magazinele de tipul cash and carry.

- E interzisă fragmentarea plăților în numerar de către punctele de lucru, care ar conduce la depășirea plafonului de 5.000 lei/persoană(exemplu – la o factură de 7.000 lei plătiți/încasați 5.000 lei la un punct de lucru și 2.000 lei plătiți/încasați la un alt punct de lucru).

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei (exemplu – o factură de 7.000 lei se poate achita/încasa astfel – până la 5.000 lei în numerar și 2.000 lei doar prin bancă).

Citeste si: Se schimbă regulile în toată Europa! Anunțul făcut la Bruxelles

Plafoane la încasări

„Aceste plafoane se aplică și operațiunilor de încasări și plăti în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele se efectuează în funcție de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la dată efectuării operațiunilor de încasări sau plăti.

Limitarea operațiunilor în numerar până la suma de 10.000 lei nu se aplică în cazul tranzacțiilor care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

În cazul în care sunt organizate puncte de lucru, care au caserie proprie și/sau cont deschis la o instituție bancară, aplică în mod corespunzător plafoanele menționate.

Se pot transfera sume din contul persoanelor juridice sau asimilate în contul persoanelor fizice, doar în baza documentelor justificative legale”, arată smart-financial.ro

Citeste si: Cine va putea să-și amâne ratele de la 1 iulie 2022. Ministrul Finanțelor: „Amânarea ratelor nu e pentru toată lumea”