LIVE UPDATE Ziua 93 de război în Ucraina. Lavrov acuză Occidentul că a creat „un război total” împotriva Rusiei. Până la 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 27 mai 2022, 15:14

În cea de-a 92-a zi a războiului, tensiunile continuă. Rusia continuă atacul în Ucraina. Zelenski acuză trupele lui Putin de genocid în Donbas, rușii bombardând mai multe orașe și sate din estul Ucrainei

UPDATE ORA 15:10. Rusia a plasat până la 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, potrivit Kievul.

Ucraina susține că minele sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă, eea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serhiy Bratchuk, afirmă că Rusia a “creat o criză alimentară în lume” prin blocarea porturilor, adăugând că Rusia folosește un “alibi informațional”, dând vina pe Ucraina pentru criza alimentară.

Lavrov acuză Occidentul că a creat „un război total” împotriva Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunță, vineri, „un război total” al Occidentului împotriva Rusiei și estimează că acesta urmează să dureze „mult timp”, relatează AFP, citată de  News.ro.

„Occidentul a anunțat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunță el într-o reuniune cu oficiali din regiuni rusești.

Putem spune cu certitudine că această situație este cu noi pentru mult timp ”, estimează șeful diplomației ruse, după ce puterile occidentale și-au multiplicat sancțiunile impuse Moscovei din cauza lansării invaziei Ucrainei.

„Statele Unite și sateliții lor își dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a îndigui Rusia, prin folosirea unui instrumentar foarte larg şi începând cu sancțiuni economice unilaterale și până la o propagandă profund mincinoasă în spațiul mediatic mondial”, a adăugat Lavrov, care susține că este o rusofobie fără precedent ”.

Ucraina trebuie să înfrunte realitatea și să discute cu Putin

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina trebuie să ” înfrunte realitatea” situației și să discute cu Rusia.

E xistă lucruri de discutat cu liderul rus. Nu vă spun că pentru mine poporul nostru este nerăbdător să vorbească cu el, dar trebuie să ne confruntăm cu realitățile prin care trăim”, a declarat președintele Ucrainei.

“Ce ne dorim de la această întâlnire... Ne vrem viețile înapoi... Vrem să ne recuperăm viața unei țări suverane pe propriul teritoriu”, a precizat el, adăugând că Rusia nu pare să fie încă pregătită pentru discuții de pace serioase, transmite Sky News.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat joi, 26 mai, Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP.

„Actuala ofensivă a ocupanților în Donbas ar putea face regiunea nelocuită", a spus președintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forțele ruse că încearcă să „ardă din temelii" mai multe orașe din această regiune.

Citeste si: Ce se întâmplă cu ucrainenii din regiunile ocupate de ruși. Vladimir Putin a semnat decretul

Rusia practică „deportarea" și „uciderea în masă a civililor" în Donbas, a continuat șeful statului ucrainean, potrivit căruia „toate acestea(...) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia".

Zelenski face aceste acuzații după ce Rusia a și-a justificat invazia în Ucraina printr-un presupus „genocid" comis de ucraineni împotriva populației de limbă rusă din regiunea Donbas, conform Agerpres.

Lavrov spune că Zelenski nu vrea să negocieze cu Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susține că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu vrea să negocieze, iar Occidentul sprijină Kievul în această poziție, transmite dpa.

„Este convenabil pentru Occident să susțină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual", a estimat ministrul rus de externe într-o declarație pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.

Citeste si: Polonia a intrat în vizorul Republicii Cecene. Ramzan Kadîrov spune când va începe invazia acesteia

În urmă cu câteva zile, Volodimir Zelenski a mărturisit că va negocia direct doar cu președintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

Bilanțul pierderilor Rusiei

Armata ucraineană a publicat ultimul bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat armatei ruse, susținând că numărul militarilor ruși uciși de forțele sale armate de la declanșarea invaziei pe 24 februarie a ajuns la aproape 30.000.

Citeste si: Fiica lui Vladimir Putin a apelat la „Terapia Vampir”. Ce intervenţii chirurgicale a suferit Katerina Tikhonova