Autorecenzarea s-a încheiat, iar amenzile încep să curgă de acum. Ce persoane sunt vizate

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 mai 2022, 12:23

Autorecenzarea s-a încheiat, iar amenzile încep să curgă de acum

Sursa: Istock

INS, Institutul Național de Statistică, a lansat o platformă prin intermediul căreia românii s-au putut autorecenza. Perioada în care acest lucru a putut fi făcut a fost mărită, întrucât numărul mare de persoane care a vrut să se autorecenzeze în ultimele zile a blocat platforma.

După ce românii s-au autorecenzat, o nouă etapă a recensământului de anul acesta începe. Recenzorii vor începe vizitele la domiciliu, iar persoanele care refuză să răspundă întrebărilor care le vor fi adresate riscă să primeasă amenzi usturătoare.

Conform Playtech.ro, pe 27 mai, autorecenzarea ajunge la final. Cu toate acestea, pentru următoarele luni, a doua etapă începe. Mai exact, participarea cetățenilor la noua etapă este obligatorie, chiar dacă autorecenzarea a fost făcută doar de cine a dorit.

Persoanele care refuză să deschidă ușa recenzorilor și care nu vor să răspundă la întrebările obligatorii vor trebui să plătească amenzile care vor veni și care se pot ridica până la 3.000 de lei, conform Playtech.ro.

Citeste si: Cum recunoști un recenzor care îți bate la ușă pentru recensământul 2022

Cât timp durează a doua etapă a recensământului de anul acesta

Începând cu data de 31 mai și până pe 17 iulie 2022, recenzarea se reîntoarce la formatul clasic, pe hârtie.

Cu toate acestea, partea bună este că persoanele care au ales să se autorecenzeze nu vor mai fi nevoite să ia parte și în această etapă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Evident, scopul recensământului este o înregistrare exhaustivă a persoanelor și a locuințelor. Cei care nu se vor recenza în această perioadă vor fi vizitați acasă și vor oferi datele operatorilor angajați pentru culegerea datelor în teritoriu”, a spus Tudorel Andrei, președintele INS, potrivit Romania.europalibera.org.

Amenzile vor fi cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei atât pentru persoanele care nu vor colabora cu recenzorii, cât și pentru cele care vor oferi răspunsuri neadevărate sau eronate, conform OUG 19/2020, potrivit Avocatnet.ro.

Ce alte amenzi vor fi oferite

Motivele pentru care poți primi amendă nu se opresc aici și bani din buzunar vor trebui să scoată și cei responsabili pentru împiedicarea persoanelor implicate în  acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (…) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”.

Mai mult decât atât, amenzile pot urca până la 5.000 de lei pentru persoanele care nu permit recenzorilor accesul în interiorul complexelor rezidențiale private sau în interiorul celor ale cultelor religioase.

Citeste si: Recensământ România 2022. Ce întrebări vor primi românii și cum se face autorecenzarea. Cei care completează chestionarul beneficiază de o zi liberă plătită

Ce amenzi pot primi recenzorii

Nici recenzorii nu sunt trecuți cu vederea și se pot alege și ei cu amenzi de 5.000 de lei. Acest lucru poate avea loc în contextul în care recenzorii nu vor respecta prevederile legale și nici instrucțiunile cu privire la modul în care datele oamenilor sunt înregistrate și prelucrate.

Mai mult decât atât, aceștia vor fi amendați și în cazul în care nu vor păstra caracterul confidențial al datelor colectate, dar și dacă le vor folosi în alte scopuri decât cele pentru care au fost luate.