6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a colecționa viniluri

Autor: Oana Iosif

Dacă ești un iubitor al muzicii înregistrate analog, pe discuri de vinil, înseamnă că știi cât este de important să-ți îngrijești dicurile de vinil, astfel încât acestea să poată fi ascultate cât mai mult timp. Însă, dacă ești abia la început de drum în ceea ce privește colecționarea vinilurilor, îți prezentăm câteva lucruri importante despre discurile de vinil, care includ și sfaturi privind întreținerea acestora, astfel încât să le poți păstra în siguranță și să ai parte de o experiență de ascultare îndelungată.

1. Cum scoți din copertă discul de vinil?

Pentru a-ți păstra discurile de vinil intacte pentru o perioadă lungă de timp, când vrei să asculți un anumit disc este recomandat să îl scoți din copertă prin alunecare, astfel încât să nu atingi șanțurile prezente pe suprafața acestuia, care au funcția de a reda melodiile înregistrate. Dacă obișnuiești să vizitezi un anticariat cu viniluri, îți sugerăm să procedezi la fel și cu acele discuri de care ești interesat. Înainte de a achiziționa un disc de vinil second-hand, verifică întotdeauna starea copertei precum și a discului de vinil. De asemenea, dacă ai posibilitatea, testează vinilul la pick-up chiar în magazin, pentru a evita eventualele neplăceri.

2. Cele mai ascultate genuri de muzică

Pe piața de viniluri second-hand, vei găsi artiști consacrați din toate genurile muzicale. Totuși, noi îți recomandăm să consulți și online oferta de produse a magazinelor de viniluri, cum ar fi anticariatele, acolo unde vei găsi discurile grupate pe categorii, astfel încât să îți fie ușor să vizualizezi ceea ce te interesează. Unele dintre cele mai ascultate genuri muzicale ce se găsesc pe rafturile magazinelor online cu viniluri sunt reprezentate de muzica pop, rock, electronică, dar și muzica populară ori cea interpretată de artiști autohtoni. Ca să nu dai greș atunci când achiziționezi discuri de vinil online, verifică și detaliile despre returnarea produselor în cazul în care la primirea acestora, un disc din comandă nu corespunde așteptărilor tale.

3. Depozitează corespunzător discurile de vinil

Materialul ușor casant din care sunt confecționate vinilurile necesită o depozitare corespunzătoare, în rafturi special concepute pentru a-ți păstra colecția de discuri. Așadar, discurile de vinil se depozitează întotdeauna pe verticală și nu în teancuri, unul peste altul, întrucât acest lucru duce în timp la deteriorarea discurilor. De asemenea, evită să le ții aruncate prin diferite colțuri ale camerei și, mai ales, ferește-le de umezeală ori de sursele de căldură, pentru a evita deterioarea acestora.

4. Experiența de a achiziționa viniluri din anticariat

Foarte mulți colecționari care doresc să renunțe la colecția lor de viniluri sau doar la o parte din aceasta aleg să își vândă discurile de vinil anticariatelor, astfel că aici poți găsi adevărate comori muzicale, cum ar fi albumele unor artiști ca Michael Jackson, Elvis Presley, Lady Gaga sau Frank Sinatra. Când alegi să cumperi discuri de vinil dintr-un anticariat, experiența este unică: de la plimbatul printre rafturile pline cu muzică selectă până la posibilitatea de a asculta discurile care te interesează, orice pasionat de muzică petrece ore bune delectându-se cu o impresionantă colecție de discuri pe care le găsesc în oferta anticariatelor.

5. Vinilurile în România

Istoria discului de vinil este una îndelungată, iar revenirea lor pe piață a cunoscut un real succes. La vremea când era singura formă de redare a muzicii, în România, vinilurile erau foarte apreciate. Deși oferta artiștilor a căror muzică era înregistrată pe discuri de vinil era destul de limitată, colecționarii împătimiți încă dețin vinilurile cele mai în vogă de la acea vreme. Printre cele mai populare discuri de vinil se numărau artiștii de muzică ușoară și populară, dar și unele arii clasice ale celor mai cunoscuți compozitori precum Beethoven, Mozart, Chopin etc. Cea mai cunoscută casă de discuri cu care nume mari din muzica românească au colaborat este Electrecord.

6. Ce să faci cu discurile de vinil la care vrei să renunți?

Uneori, anumite discuri de vinil nu mai vibrează cu starea ta, ori constați că nu le-ai mai ascultat de ceva timp și vrei să renunți la ele pentru a-ți elibera rafturile, astfel încât să-ți cumperi alte discuri de pe lista ta de dorințe. Atunci când vrei să renunți la o parte din discuri, îți recomandăm să le vinzi unui anticariat. Când alegi să colaborezi cu un anticariat pentru a-ți vinde vinilurile, primești banii numerar, pe loc, astfel că poți folosi respectiva sumă pentru achiziția de noi viniluri.

Atracția pentru obiecte vintage, așa cum sunt considerate și vinilurile vine uneori și din faptul că atunci accentul era pus pe calitate, în timp ce azi, cu modernizarea tot mai accelerată, accentul cade pe cantitate. În cazul vinilurilor, acestea se bucură de un succes tot mai mare în rândul audiofililor datorită experienței de ascultare pe care acestea ți-o oferă.