Vin amenzile pentru români. Alexandru Rafila susține că a găsit soluția salvatoare

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 mai 2022, 17:02

Vin amenzile pentru românii care nu își fac analizele de prevenție

Sursa: Facebook

Din cauza sistemului de sănătate din România, oamenii nu fac coadă la medic pentru a-și face analizele. Tocmai din acest motiv, multe afecțiuni sunt descoperite prea târziu și, de multe ori, medicii nu mai au ce să facă pentru respectivii pacienți.

Românilor pare că nu le pasă de sănătatea lor, deoarece nu își fac analize decât atunci când starea lor de sănătate este foarte gravă. Atenția pe care ar trebui să o acorde prevenției nu este încurajată nici de felul în care lucrurile decurg în sistemul medical.

Așadar, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a venit cu o idee care, crede el, îi va convinge pe oameni să fie mai atenți la sănătatea lor.

Acesta a propus ca românii care nu își fac analizele de prevenție să fie amendați.

Citeste si: De când va crește norma de hrană a pacienţilor din spitale. Data la care va intra în vigoare modificarea anunțată prin programul Sprijin pentru România

Alexandru Rafila vede această idee cu ochi buni

„Există astfel de situaţii în multe ţări în care gradul de decontare a serviciilor medicale ţine cont şi de comportamentul preventiv al fiecărei persoane.

Putem să gândim o astfel de soluţie. Nu cred că e o soluţie rea, cred că e o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, şi medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”,
a spus acesta la Digi 24, conform Adevarul.ro.

„Domnul ministru are dreptate. Există astfel de situaţii în alte ţări, doar că ele nu sunt sub formă de sancţiuni directe.

Pacientul plăteşte mai mult pentru boala pe care ar face-o dacă nu se prezintă la timp la controlul preventiv. Cam aşa funcţionează peste tot acest mecanism.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe de altă parte, în România este un obicei ca autorităţile să sancţioneze pe oricine pentru orice, sperând că, astfel, va obţine rezultate bune, ceea ce a arătat în timp că nu a fost adevărat. Probabil că sancţiunile ar trebui să vină doar în urma unei fraude sau dacă oamenilor li se explică, într-adevăr, cât de important este acest lucru şi refuză să facă asta”, a spus și Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Citeste si: Ce valabilitate au pastilele de iod. Ministrul Sănătății, despre afecțiunile pe care aceste medicamente le pot produce

Această măsură urmează să fie implementată în anul 2023

Adela Coja, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susține că aceasta este cea mai eficientă măsură prin care populația poate fi responsabilizată.

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate.

Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază.

  Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii(...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate”, a declart Adela Cojan.